fbpx

“Wow! Deze uitvinding zou zomaar kunnen werken.”

Houston, we have a solution! Afgelopen vrijdag was de zinderende, spannende finale maar de winnaars zijn nu officieel bekend!

De overgebleven groepjes van de Willie Wortel Wedstrijd 2021 hebben keihard gewerkt om te spetteren tijdens de finale. In totaal hebben tien groepjes van het middelbare onderwijs en drie basisschool groepjes een presentatie gehouden over hun uitvinding. Door deze geniale uitvinders afkomstig van diverse scholen is het leven op Mars nu weer een stapje dichterbij.   

De groepjes hielden zich allen staande bij de kritische vragen van de jury en hebben de jury overtuigd van hun idee. Daarna ging de vakkundige jury in beraad en stonden ze voor de lastige opgave om vijf prijzen met verschillende categorieën te verdelen over de tien groepjes. De jury beoordeelde de uitvindingen ook met aandacht voor duurzaamheid, creativiteit en presentatie-skills. Dit jaar bestond de vakkundige jury uit Paul Dirkse (wethouder kennis, onderwijs, sport en financiën), Sytze Kampen (hoofd technologie bij Airbus Defence and Space Netherlands), Judith Ligtvoet (expert bètavakken), Aniela Barug (ruimterecht) en Lynda Berkheij (kinderjury).

 

“Wat mooi om te zien hoe inventief de kinderen zijn bij het maken van hun uitvinding”

Alle dertien groepjes hadden mooie uitvindingen bedacht die het leven op mars op een originele manier verbeteren. Na zorgvuldig beraad is de jury op de volgende uitslag gekomen:

Gewonnen uitvindingen Willie Wortel Wedstrijd 2021 Middelbaar onderwijs 

  • WWW Kanjer: Stedelijk gymnasium: D.P The Egg
  • WWW Willie: WellantcollegeRijnsburg: De zuurstofrobot 
  • WWW Pitch: VSO Leystede: Zweeftrein
  • WWW Lampje:Kagerstraat: Poepburner 

Daarnaast werd er ook een publieksprijs uitgereikt. Via de website van Technolab Leiden kon door het publiek gestemd worden op de beste uitvinding. En wat hebben we veel stemmen gekregen, maar liefst 1300! Uit alle stemmen bleek de volgende uitvinding de publieksfavoriet: 

  • WWWPublieksprijs: Stedelijk gymnasium: T.I.M. 
willie wortel wedstrijd

Benieuwd naar de uitvindingen? De 10 uitvindingen uit de finale vind je ­­hier terug.

Deze editie was extra speciaal; voor het eerst hebben ook basisschoolleerlingen hun brein kunnen kraken tijdens de Willie Wortel Wedstrijd. Na een aantal lessen, maakdagen en presentaties werd elke deelnemende basisschool vertegenwoordig door één groepje. Met trots presenteren wij de winnaar van de Willie Wortel Wedstrijd Junior:

  • De vrijeschool Mareland met hun uitvinding Piranha City.

We willen alle leerlingen bedanken voor hun inzet, creativiteit en fanatieke deelname. Daarnaast bedanken we de begeleiders, scholen en juryleden voor het mede mogelijk maken van de 14e Willie Wortel Wedstrijd.

Volgend jaar organiseren we de vijftiende (!) editie, houd onze socials daarom in de gaten want we zien jullie dan graag weer met nieuwe uitvinders en een nieuw thema 

met nieuwe uitvinders en een nieuw thema. Namens de Willie Wortel Wedstrijd 2021 willen we onze hoofdsponsors: Airbus Defence and Space Netherlands en Gemeente Leiden enorm bedanken voor hun bijdrage dit jaar!

Andere Innovatie Challenges

Meet the Technotopper: Thomas

Meet the Technotopper: Thomas

Meet the Technotopper: Thomas! Hij slijt z’n dagen als dagcoördinator, klusser, stagebegeleider, scouting stamlid, sfeermaker en fulltime afleider. In dat laatste is ‘ie trouwens echt héél erg goed, aldus alle collega’s bij Technolab. We hebben het natuurlijk over...

Digispel

Digispel

Je eigen games maken? Dat kan tijdens Digispel! Een game programmeren? Dat kun je leren! Leerlingen van het Da Vinci College Lammenschans hebben de afgelopen zes weken hard gewerkt aan het maken van hun eigen game. Onder leiding van Kim en Mischa van Technolab Leiden...

De nacht van de leraar was een succes!

De nacht van de leraar was een succes!

De nacht van de leraar 2021 was een succes! Was jij er ook bij? Wat was de nacht van de leraar een feestje! Ook Technolab heeft meerdere workshops gegeven. Zo konden leraren meer te weten komen over Onderzoeken & Ontwerpen, ToekomstTaal en GroenDoen. Vol...