WWW – Stemmen!

Hieronder zie je de 10 finalisten van de Willie Wortel Wedstrijd, gekozen door de deskundige jury. Kijk ze rustig even door, denk goed na en breng onderaan deze pagina je stem uit! Vergeet niet om ook je al bestaande e-mailadres in te vullen. Je krijgt na het stemmen géén bevestigingsmail, maar als je wat naar boven scrollt zie je wel dat je stem is opgeslagen. Je kunt stemmen tot donderdag 20-5 om 23.59.

Fleur – Mijs

Je zal maar super veel zin in ijs hebben maar niet even naar de winkel kunnen lopen, omdat je op Mars zit. De dagen dat je op Mars zonder ijs zit zijn voorbij! Fleur van het Da Vinci College heeft de oplossing: Mijs. Je hoeft slechts wat melkpoeder en water in deze prachtige bak te doen, dit even laten staan en voìla: ijs van én op Mars. Je hoeft nooit meer zonder te zitten.

Dlawer, Martin en Mohammed – Zuurstofrobot

Geen zuurstof op Mars? Met deze machine is dat geen probleem meer! De Marsrover zoekt naar sporen van water in de grond. Gevonden? Dan verzamelt deze de stoffen en zet het om in water. Dit water wordt dan in de watertank gepompt en hierin opgeslagen. Als het eenmaal in de tank zit wordt het water weer gebruikt om zuurstof te creëren. Zo heb je altijd genoeg zuurstof. Toch handig!

Daniël en Thomas – Mars Discovery Pod “The Egg”

Hoe verken je een planeet zonder tankstations en snelwegen? Daniël en Thomas van het Stedelijk Gymnasium Leiden hebben een oplossing in stijl: The Egg. Omdat robots verre van perfect zijn lijkt het hen handig als mensen ook zelf in staat zijn om de planeet te verkennen. In hun voertuig in de vorm van een ei reis je in comfort: er is volop zuurstof aanwezig die ook nog constant wordt aangevuld door de grasplantage aan de buitenkant en een apparaat dat ook nog het kleine beetje uit de lucht vist. De uitvinding beschikt ook over een boor, kernreactor, voedsel- en kledingvoorraad, metaaldetector, parachute en raketmotor, zodat het voertuig kan landen en weer op kan stijgen naar hun International Mars Station om te tanken.

Ellemijn, Matthijs en Noa – De Elektromagnetische Generator

Het is hier op Aarde al niet vanzelfsprekend dat we spreken van duurzame energie-opwekkers, laat staan op een ander planeet. Zie hier de elektromagnetische generator! Door een slinger te geven aan het tandwiel zet je het systeem in beweging. De dynamo’s aan de zijkant van de stellage energie op te slaan, waarna de uitvinding zijn efficiëntie in de magneten vindt. Doordat de bovenste bodemlaag van Mars uit magnetische deeltjes bestaat, blijft deze beweging lang doorgaan. Je kan zelfs meer energie opslaan dan je gegenereerd hebt doordat de magneten worden aangetrokken door de metaaldeeltjes in de grond.

Bo, Lokke, Rosalie en Suzie – TherAppie

Stel je voor: Je zit in de ruimte. Je voelt je alleen en je kan je mede-astronauten niet meer uitstaan. Jullie hebben constant ruzie en je hebt niemand waar je je gevoelens mee kan delen. Maak je daar maar geen meer zorgen over. Want met de TherAppie is het mogelijk om te chatten met een psycholoog van de aarde. Dat is iemand voor je die jou kan helpen. Ze luisteren naar je problemen en ze kunnen een bericht van je familie afspelen. Ze zijn altijd bereikbaar. Zo kan je je emotionele gezondheid verbeteren en het vermindert eenzaamheid.

Josefien, Myrthe en Yara – De zweeftrein

Bang dat je op mars niet dezelfde luxe zal hebben als hier op aarde? Daar hebben 3 leerlingen van VSO Leystede een oplossing voor: De zweeftrein. Het laatste wat je wilt is dat je dan eindelijk op mars bent, en vervolgens overal heen moet lópen. Daar komt de zweeftrein om de dag te redden. Hij brengt je supersnel van A naar B en door zijn eigen ingebouwde zwaartekrachtsystemen werkt hij ook op mars. Daar kan je toch geen nee tegen zeggen!

Boris, Daniël, Gijs, Matthies en Toine – Tim

Leuk als we op Mars terecht komen, maar waar kun je leven? Onze uitvinding: een ondergronds huis in Mars. Het huis is ondergronds omdat het daar beschermd is tegen straling en kometen. Op het oppervlak boven het huis staan een windmolen en zonnepanelen om het huis van stroom te voorzien. Er staat ook een antenne om contact te kunnen leggen met aarde, of om tv te kunnen kijken. Je kan naar binnen via de opvallende groene cabine op het oppervlak. Het thuis is voorzien van alle meubels die je nodig hebt, zelfs een plantenbak en een hometrainer. Achterin zit een watertank en een zuurstoftank zodat je altijd genoeg water en zuurstof hebt. Er is ook een noodzuurstoftank voor als er iets mis is met de gewone zuurstoftank. Er worden robots vooruit gestuurd om het huis te bouwen zodat de astronauten gelijk het huis in kunnen als ze op Mars aankomen. Onze uitvinding maakt het leven op Mars werkelijkheid!

Aisha, Faye, Jalien en Milou – Koepelpark

Het leven op Mars is nog nooit zó relaxed geweest! Onze uitvinding is zodat je gemakkelijk kan leven op Mars. Wij hebben namelijk een koepel bedacht waar mensen samen met dieren en de natuur kunnen leven. Hierdoor is het zelfvoorzienend. De koepel maakt door het ecosysteem zijn eigen co2 aan. De zuurstof wordt vervolgens opgeslagen in tanken en vervoerd door allerlei verschillende plekken in de koepel. Op de foto kan je een aantal kamers vinden. Hier kunnen mensen in wonen. De dieren die je kan vinden in de koepel zijn eekhoorns. De reden hiervoor is omdat eekhoorns de noten van de bomen kunnen eten waardoor zij vervolgens weer de grond kunnen mesten. Ook gebruikt de koepel de harde wind van Mars om er energie van te maken. Hierdoor is de hele koepel voorzien van stroom.

Bram, Sam, Sem, Simon, en Wessel – R22-kit

Gemakkelijk onderzoek doen op Mars is vanaf nu geen probleem meer! Op deze robot zitten allerlei verschillende dingen, zoals een satelliet, tracks, een kompas en is de robot voorzien van verlichting. Deze robot kan overal voor gebruikt worden, omdat je er verschillende dingen mee kan doen. Er zit ook een zuurstof tank in. Wanneer de robot grondonderzoek doet op Mars dan heeft het buisjes om het materiaal in op te slaan. De uitvinding is voor alle mensen die op Mars willen wonen en onderzoeken.

Femke en Karlijn – Poepburner

Heb jij vaak last van je darmen? Dan hebben Karlijn en Femke de perfecte uitvinding voor jou. Zij hebben namelijk de Poepburner bedacht. Bij de Poepburner worden gassen uit de poep gehaald en omgezet naar brandstof voor de raket. Dit kan je terugzien in het gele vakje. De gassen gaan vervolgens via een buis naar de motor van de raket. Ook is de Poepburner duurzaam, dit is omdat het een hybride is. Dit kan je terugvinden in het witte blokje. Het is gemaakt voor astronauten die op een duurzame manier naar Mars willen.