Meet the Partner: Nynke!

“We hebben zoiets unieks te bieden aan de kinderen in Leiden. Kunnen we daar niet wat mee doen?” Maak kennis met Nynke Ligtenberg, werkzaam voor Janssen in Leiden op het Bio Science Park. Vanuit Janssen werkt Nynke al jarenlang samen met Technolab om kinderen te verbinden met de slimme koppen die bij Janssen rondlopen. Meer weten over Nynke? Lees snel verder!

Hoi Nynke! Leuk je te ontmoeten. Stel je eens aan ons voor: wie ben je?
Ik ben Nynke Ligtenberg en ik werk bij Janssen. Hier maken we geneesmiddelen en vaccins. Ik werk bij Janssen in het onderzoek, ‘research and development’, zoals we dat noemen. Vroeger heb ik veel in de oncologie, onderzoek naar kanker, gewerkt, maar de laatste jaren heb ik mij vooral gericht op de vaccins. Daarnaast ben ik moeder van drie kinderen. Ik heb een dochter van 21, een zoon van 19 die ook veel voor Technolab heeft gedaan en een zoon van 15 jaar die aankomende zomer gaat helpen bij het Vakantielab van Technolab.

Wat is je lievelingsuitvinding?
Lastig! Maar ik denk toch wel het internet. Wat is dat een ongelooflijke toegang aan informatie en kennis. Je hoeft de kennis niet meer op te zoeken in boeken of te halen bij mensen. Dat heeft toch wel een grote impact gehad.

Wat is Janssen voor een bedrijf
Janssen is onderdeel van het grotere Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson. Dat is een heel groot bedrijf met wereldwijd wel meer dan 135.000 mensen in dienst. Na de Universiteit Leiden en het Universitair Medisch Centrum is Janssen met ruim 2000 medewerkers de grootste werkgever van Leiden. Johnson & Johnson maakt veel verschillende dingen. Zo maken we consumentenproducten voor in de gezondheidszorg, geneesmiddelen en vaccins, maar ook medische materialen zoals prothesen en hechtmateriaal voor operaties. Het bedrijf in Leiden, Janssen, richt zich voornamelijk op de productie van, en het onderzoek naar geneesmiddelen en vaccins.

Hoe heb je Technolab precies leren kennen?
Ik heb Technolab op twee manieren leren kennen: via mijn kinderen die op de basisschool workshops kregen van Technolab, maar daarnaast heb ik Technolab ook leren kennen via Janssen. Samen met Technolab werkt Janssen al heel lang aan workshops microbiologie. Zelf heb ik ook een aantal keer zo`n workshop gegeven. Verder heb ik mij daarna nog verder verdiept in allerlei onderwijsprojecten binnen Janssen. Janssen heeft zoveel experts binnen life science en de biomedische wereld. Toen dacht ik: we hebben zoiets unieks te bieden aan kinderen in Leiden. Kunnen we daar niet wat mee doen? Dus toen hebben we nog meer programma`s met Technolab opgezet.

Wat voor projecten waren dat?
Het eerste programma was een project over oncologie, ‘High School Outreach’. Dat project organiseerden wij zelf al voor vwo-leerlingen, maar het werd zo populair dat we steeds meer mensen moesten inzetten voor de organisatie. Die mensen hadden we eigenlijk nodig voor de ontwikkeling van vaccins, dus toen hebben wij aan Technolab gevraagd om de organisatie, het contact met de scholen en een deel van de begeleiding op zich te nemen. Zo konden wij ons meer richten op de inhoud van het project. Later werd dit programma een onderdeel van een groter project van Technolab: Leren over Leven, waar naast oncologie ook andere onderwerpen aan bod kwamen.
Vervolgens heb ik een beurs gekregen van het hoofdkantoor, het wereldwijde Johnson & Johnson. Die beurs was onderdeel van het programma ‘bridge to employment’ waarbij kinderen gestimuleerd worden om door te studeren na hun middelbare school. ‘Verder leren is de brug naar werkgelegenheid’ is de gedachte erachter. Dit programma duurde 3 jaar en is samen met Technolab en MLO opgezet voor vmbo-ers van het Da Vinci College. We zagen namelijk dat er voor vmbo-leerlingen veel minder aanbod was dan voor havo- en vwo-leerlingen. Het project was heel succesvol, we hebben in het eerste jaar het aantal leerlingen dat voor de Beta MAVO koos meer dan verdubbeld, en na 3 jaar was een aanzienlijk deel geïnteresseerd  om voor een technische of life science opleiding te volgen.
Tot slot hebben we ook samen enkele Innovatie Challenges georganiseerd, waarbij studenten van het mbo, hbo en de universiteit samen aan de slag gaan met echte uitdagingen uit het bedrijfsleven.

Waarom werken jullie samen met bedrijven zoals Technolab?
Het is een win-win situatie. Wat ik zelf echt belangrijk vind, is dat wij als life science-bedrijf heel veel kennis in huis hebben. Kennis over hoe het is om in zo`n bedrijf te werken, maar ook heel veel inhoudelijke kennis over life science onderzoek en technologie. Technolab heeft weer ervaring met het opzetten van onderwijsprogramma`s en de contacten met de scholen in leiden. Zo verbinden we de kennis van onze experts met jullie ervaringen met lesgeven aan kinderen en het organiseren van onderwijsprogramma`s.

Zouden meer bedrijven moeten samenwerken met bedrijven zoals Technolab?
Ja, dat vind ik echt! Veel bedrijven zitten tegenwoordig in grote blokken ergens op een industrieterrein. Kinderen hebben geen idee wat zich daar afspeelt. Vroeger waren beroepen veel zichtbaarder en toegankelijker. Als je bij de winkelier of de bakker kwam, dan zag je ze aan het werk. Nu zien kinderen een groot deel van het werk niet meer. Ze zien mensen achter een computer zitten en de ene persoon doet iets heel anders achter een computer dan de ander. Zeker de life science beroepen zijn niet echt zichtbaar en ik denk dat het belangrijk is om de mogelijkheden binnen dit werkveld zichtbaarder te maken voor kinderen.

Meedoen als middelbare school aan de Talent & Toekomstweek? Wij nemen contact met je op:

9 + 3 =