Maak het verschil met de

Groene Innovatie Challenge

Met de Innovatie Challenges faciliteert Technolab een unieke samenwerking tussen het bedrijfsleven en studenten. Per studiejaar biedt Technolab vier challenges aan. Tijdens de challenge werk je in een gemengd team van diverse studierichtingen en opleidingsniveaus samen met een bedrijf aan innovatieve oplossingen voor echte casussen.

De volgende twee challenges

Ontwerp een live science installatie!

Opdrachtgever: Bioclock Consortium (LUMC)
Wanneer: 10 april – 23 juni 2023 (1 week meivakantie)
Voor wie: MBO, HBO en WO studenten
Aanmelden: de deadline voor aanmelden is 24 maart 2023

Challenge omschrijving: Veranderingen in onze maatschappij, zoals lichtvervuiling en een dienstverlening van 24/7, hebben gevolgen voor de biologische klok en gezondheid van mens en dier. De komende vier jaar onderzoekt het Bioclock Consortium de biologische klok in de zorg, natuur en samenleving. Maar hoe zorg je ervoor dat burgers zich ook verbonden voelen met dit onderzoek en bijbehorende resultaten? Het gaat immers over hun gezondheid en leefomgeving.

Dat kan bijvoorbeeld door ze zelf mee te laten doen in het onderzoek! En dat is wat jij tijdens deze challenge kan bewerkstelligen. In een team ontwerpen en bouwen jullie een (prototype van) mobiele onderzoek installatie die naar een bekend wetenschapsmuseum en groot festival verplaatst kan worden. Daar kunnen bezoekers live science ervaren als proefpersonen in een bioclock onderzoek naar ochtend- en avondmensen. Zowel een technische uitdaging (meetinstrument bouwen) als een communicatieve (hoe zorg je dat deelnemers willen meedoen en er ook iets van opsteken?), die je in samenwerking met het LUMC, de Leidse Instrumentenmaker School (LIS) en Technolab gaat uitvoeren!

Waarom meedoen: : In dit traject leer je om als multidisciplinair team efficiënt samen te werken en krijg je een kijkje in de keuken van de echte instrumentenexperts van het LUMC en LIS. Het is een unieke ervaring om in een gemengd team van studenten van verschillende opleidingen en niveaus een opdracht van een echte opdrachtgever uit te voeren. Daarnaast draag je bij aan publieke bewustwording over het belang van de biologische klok en een gezonde levensstijl!

Meld je via het contactformulier op deze pagina aan voor deze Groene Innovatie Challenge.

Educatief evenement op Midzomernacht

Opdrachtgever: Hortus botanicus Leiden
Wanneer: 10 april – 23 juni 2023 (1 week meivakantie)
Voor wie: MBO, HBO en WO studenten
Aanmelden: de deadline voor aanmelden is 24 maart 2023

Challenge omschrijving: Op 21 juni viert de Hortus botanicus Leiden Midzomernacht – de langste dag van het jaar, maar ook een festival met laatst 3000 bezoekers. Van 19:30 tot 23:00 uur kunnen bezoekers genieten van muziek, voorstellingen, kunst, wetenschap en bloemen die alleen ’s avonds volop geuren. Aan jullie de taak om een deel van die programmering in te vullen rondom het jaarthema van de Hortus: water.

Hoe zorgen we voor voldoende drinkwater? Hoe gaan we om met droogte? En zijn we bestand tegen hevige regenbuien of overstromingen? Aan jullie de taak bezoekers actief antwoorden te laten vinden op deze vragen en ook aandacht te besteden aan de Duurzame Doelen van de Verenigde Naties.

Doelgroep, invulling, aankleding: dat wordt allemaal bedacht door jullie als team. Studenten die een publiek en educatief evenement willen organiseren in een prachtige locatie als de Hortus moeten zeker hieraan meedoen!

Waarom meedoen: : In dit traject leer je om als multidisciplinair team efficiënt samen te werken en krijg je een kijkje in de keuken van de Hortus botanicus Leiden. Het is een unieke ervaring om in een gemengd team van studenten van verschillende opleidingen en niveaus een opdracht van een echte opdrachtgever uit te voeren. Daarnaast draag je bij aan de bewustwording van burgers over klimaatproblemen en oplossingen!

Meld je via het contactformulier op deze pagina aan voor deze Groene Innovatie Challenge.

Hoe zien de Technolab Innovatie Challenges eruit?

Met een team van studenten, experts uit het bedrijfsleven en projectbegeleiders van Technolab ontwikkel je binnen tien weken een innovatieve oplossing of product voor een concrete uitdaging van een bedrijf. Zo maak je op activerende en praktische wijze kennis met nieuwe technieken en het werken binnen bedrijf.

Wat ga je doen?

– Je werkt samen in een team van 5 tot 8 studenten
– Je werkt aan een echt probleem uit het bedrijfsleven
– Je werkt 10 aaneengesloten weken aan de innovatie challenge
– Je werkt gemiddeld 14 uur per week 
– Je werkt in een team van studenten van verschillende opleidingen en niveaus

Wat levert het jou op?

Bedrijf
Via de Groene Innovatie Challenge kom je in contact met de studenten van nu die de werknemers van de toekomst worden. Zij gaan aan de slag met echte knelpunten uit het bedrijf. Door te werken met een gemengd team van verscheidene studierichtingen komen er verrassende out-of-the-box oplossingen.

Opleiding
De challenge is een praktische aanvulling op het curriculum. De studenten gaan in en met het bedrijf werken aan een oplossing voor een knelpunt binnen het bedrijf. Ze werken in een team samengesteld uit verschillende studierichtingen, waardoor ze leren van elkaars specialisatie en elkaar aanvullen. De student krijgt inzicht in de werkwijze van andere studierichtingen. Opgedane ervaringen en kennis kunnen vervolgens gedeeld worden binnen de eigen opleiding.

Student
Het is een unieke kans om tijdens je studententijd je te verdiepen in de uitdagingen van het bedrijfsleven en daar innovatieve oplossingen voor te bedenken. Je komt in contact met experts binnen de bedrijven en daarnaast werk je aan hedendaagse technieken. Je doet werkervaring op, zoals het begeleiden van scrums, het aansturen van een team en het samenwerken met mensen van verschillende achtergronden. Het biedt de mogelijkheid om contacten te leggen voor je toekomstige carrière.

Heb jij als bedrijf, opleiding of student interesse in de Groene Innovatie Challenges? Neem contact op!

Hoe heb je van TechnoLab gehoord?

3 + 6 =

De volgende bedrijven zijn opdrachtgever voor een challenge geweest

De volgende opleidingen hebben deelgenomen aan een challenge

Universiteit Leiden:
Biomedische Wetenschappen
Biologie
Bioinformatica
Geneeskunde
Life Science & Technology (Universiteit Leiden & TU Delft)
Molecular Science and Technology (Universiteit Leiden & TU Delft)

Universiteit van Amsterdam
Journalistiek

Hogeschool Leiden
Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek

Haagse Hogeschool
Process and Food Technology
Chemische Technologie
Bouwkunde

Hogeschool Amsterdam
Aviation

MBO Rijnland
MLO Leiden
Biomedisch analist
MBO Smart Technolgy (Gouda)
MBO Rijnland Bouw

Leidse Instrumentmakers School (LIS)

Met bijzondere dank aan

Hans van Schijndel, HAL Allergy
Hans Meester, Meester Techniek
Dylan Janse, AXIII
Tristan van Ham, AXIII
Nico van Roden, Arcadis
Nick Ooms, Arcadis
Chung Wong, Middelbaar Laboratorium Onderwijs
Dave Goudeket, EV Mobility
Erik Vegt, EV Mobility
Theo Noordman, Innovation Quarter
Huub de Groot, Universiteit Leiden
Sander ten Hoopen, Hydron Energy
Leo Sliedregt, MAVOM
Karin Sliedregt, expert chemie
Irene van der Stap, Hoogheemraadschap van Rijnland
Wim Dompeling, Aquon

 

Contact

Technolab Leiden
Bètaplein 28
2334 CS Leiden
Tel.: 071 519 13 24
info@technolableiden.nl

Volbrachte Groene Innovatie Challenges

Waterstof netwerk-event

Waterstof netwerk-event

Waterstof in het Groene Hart De Groene Innovatie Challenge Binnen de leerlijn Groen Doen vinden er ieder schooljaar meerdere Groene Innovatie Challenges plaats; tien-weekse projecten voor studenten in opdracht van een bedrijf uit de regio. Dit keer waren de...

Groene Innovatie Challenge: Factory of the future

Groene Innovatie Challenge: Factory of the future

Factory of the future  Avery Dennison Groene Innovatie Challenge Met trots presenteren we het resultaat van de tien-weekse Groene Innovatie Challenge onder de titel ‘Factory of the Future’. Tussen februari en april 2022 ging een studententeam aan de slag in opdracht...

Het verslimmen van het productieproces bij farmaceut Janssen

Het verslimmen van het productieproces bij farmaceut Janssen

Het verslimmen van het productieproces bij farmaceut Janssen Technolab Innovatie Challenge  September t/m november 2021. Met de challenge ”Hoe maak je het transport van vaccins binnen het productieproces slimmer?” ging een studententeam samen met Janssen Nederland...

JANSSEN NEDERLAND 2021 (april tot juni)

JANSSEN NEDERLAND 2021 (april tot juni)

Janssen Nederland (2021 april tot juni) April t/m juli 2021. Met de challenge “Hoe automatiseer je de kwaliteitscontrole tijdens een productieproces?” gingen de studenten met Janssen Nederland tien weken aan de slag. De challenge Voor de challenge van...

HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND 2020/2021 (november tot februari)

HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND 2020/2021 (november tot februari)

HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND (2020/2021 november tot februari) November 2020 t/m februari 2021. Met de challenge “Creëer meer bewustwording over medicijnresten in afvalwater onder de bewoners van Leiden” gingen de studenten met het Hoogheemraadschap van...

JANSSEN NEDERLAND 2020 (september tot november)

JANSSEN NEDERLAND 2020 (september tot november)

JANSSEN NEDERLAND (sept 2020 – nov 2020) September 2020 t/m november 2020. Met de challenge “Manufacturing for the Future” gingen de studenten met Janssen Nederland tien weken aan de slag. De challenge De studenten gingen aan de slag met de opdracht:...

Leiden Kennisstad 2020 (mei tot juli)

Leiden Kennisstad 2020 (mei tot juli)

Leiden Kennisstad (2020 mei tot juli) Mei t/m juli 2020. Met de challenge “Maak een demonstratiemodel over hoe je een LEF-auto rijdend op waterstof krijgt” gingen de studenten met Leiden Kennisstad tien weken aan de slag. De challenge Voor Leiden...

Airbus Defence and Space 2020 (mei tot juli)

Airbus Defence and Space 2020 (mei tot juli)

Airbus Defence and Space (2020 mei tot juli) Mei t/m juli 2020. Met de challenge “Test twee ontwerpconcepten voor de zonnepanelen van kleinere satellieten die deel uitmaken van een constellatie” gingen de studenten met Airbus Defence and Space tien weken...

Bouwend Nederland 2019/2020 (november tot februari)

Bouwend Nederland 2019/2020 (november tot februari)

Bouwend Nederland (2019/2020 november tot februari) November 2019 t/m februari 2020. Met de challenge “Bouw een zo`n duurzaam en circulair mogelijke Tiny Office dat ook als een educatief voorbeeld kan dienen.” gingen de studenten met Bouwend Nederland tien...