De Finale van de Willie Wortel Wedstrijd

Afgelopen woensdag was het zover: de grote finale van de 15e editie van de Willie Wortel Wedstrijd junior! Voor deze wedstrijd ontwierpen leerlingen de Stad van de Toekomst. Waar gaan mensen in de toekomst wonen? Welke oplossingen moeten worden gezocht om droogte en overstromingen te voorkomen, de biodiversiteit te beschermen en de energie groen te krijgen? Dat zijn de vragen waar de Willie Wortels aan gewerkt hebben!

Vanuit de acht deelnemende scholen pitchten acht groepjes (leerlingen uit groep 7 en 8) hun uitvinding voor de stad van de toekomst. De winnaars werden samen met het aanwezige publiek door de vakjury (Hortus Botanicus Leiden, AMS Institute, de Gemeente Leiden en het jeugdbestuur) gekozen.

De leerlingen van de Gevers Deynoot wonnen met hun uitvinding WOP de Kanjer, de prijs uitgereikt door de jury van experts. De WOP is een waterrad dat water na een heftige bui goed afvoert en opslaat. Het water kan vervolgens gebruikt worden tijdens droogte. De publieksprijs ging naar De Plasticmaaier van de Lorentzschool. Een handige wagen die op zonne-energie door Leiden rijdt en al het plastic in de stad opzuigt en vervolgens gelijk recycled. Ook de leerlingen van Vrije School Mareland vielen in de prijzen. Hun uitvinding de OBB werd beoordeeld als origineelste uitvinding. De OBB is een ondergrondse watersproeier die boven de 50 graden gaat sproeien tegen bosbranden.

Wat was het een feestelijke middag met allerlei slimme uitvindingen! Bedankt Hoogheemraadschap van Rijnland, Hortus Botanicus Leiden, Gemeente Leiden en AMS Institute. Op naar volgend jaar!