Groen DOen

Samen werken aan een betere wereld en een leefbare planeet!

Verwonder jij mee in de natuur? Of kom jij ook in actie voor een leefbare planeet? Kom Groen Doen! 

Het product Groen Doen bestaat uit twee leerlijnen: Biodiversiteit en Klimaat actie. De lessen binnen deze leerlijnen dragen bij aan de verwondering van leerlingen over de natuur en geven hen handvaten om een steentje bij te dragen aan een groenere wereld.

EEN DUURZAMERE EN GROENE WERELD
Laat leerlingen verwonderen over de natuur om hen heen en laat ze onderzoeken naar groene innovaties. Dit product biedt een rijk assortiment aan lesprogramma’s binnen de thema’s: Circulair, Plant-aardig, Gezondheid & Bewegen en Duurzame energie.

Leerlijnen Groen Doen

Biodiversiteit

Wow, wat is de natuur spectaculair en veelzijdig! Bij de workshops uit de leerlijn Biodiversiteit ontdekken leerlingen dat de wereld bestaat uit ontelbaar veel leven, kleuren, handige stofjes en inspiratie voor ons eigen leven! Hieronder vind je drie voorbeelden van workshops uit de leerlijn Biodiversiteit!

Klimaatactie

De hele wereld krijgt er mee te maken: klimaatverandering. Om de aarde leefbaar te houden moeten we zo snel mogelijk in actie komen! Want door zorgvuldig om te gaan met de natuur, duurzaam te leven en nieuwe klimaatoplossingen te bedenken kunnen we nog veel langer van de Aarde genieten. Hieronder vind je drie voorbeelden van de workshops uit de leerlijn Klimaatactie!

Biodiversiteit workshops

Zie hier 3 lesprogramma’s uitgelicht!

 

STOEPPLANTJES

Onkruid lelijk en saai? Wij gaan bewijzen dat dat niet zo is! Met een nieuwe naam (stoepplantjes), bingokaart, loepjes en tekengerei op zak openen we onze ogen voor de veelzijdige groene oases die in elke straat te vinden zijn! Naast buiten zoeken, onderzoeken we de plantjes ook binnen onder de microscoop en spelen een kleurrijk kwartet met de leukste stoepplantjes feitjes. 

BIOMIMICRY

Wist je dat veel uitvinders hun uitvindingen hebben afgekeken uit de natuur? Denk aan vliegtuigen of klittenband! In dit lesprogramma halen leerlingen inspiratie uit de natuur om een uitdaging op te lossen. Op welk dier of welke plant baseer jij je uitvinding? 

MENS & MICROBIOLOGIE

In ons lichaam zitten ongelooflijk veel bacteriën. Zo hebben we wel meer dan 100 verschillende bacteriën om ons te helpen met de spijsvertering! Bacteriën, maar ook schimmels en virussen, zijn zo klein, dat je ze niet met het blote oog kunt zien. In deze les komen de leerlingen meer te weten over micro-organismen en de werking van onze organen. 

Meer over Groen Doen

Bekijk deze video om meer te weten te komen over de leerlijn!

Klimaatactie workshops

Zie hier 3 lesprogramma’s uitgelicht

GROENE WERELD

Tijdens deze workshop krijgen kleuters een eerste kennismaking met natuur en duurzaamheid. In de verschillende ontdekhoeken zien, ruiken en voelen de leerlingen aan dieren, planten, water en stenen. Ze laten lampjes branden met dynamos’s, zuiveren viesgemaakt water en planten hun eigen zaadjes. Na afloop is duidelijk: een groene wereld maken en behouden we samen! 

VAN OUD NAAR GOUD

Altijd nieuw speelgoed is helemaal niet nodig! Van oude afgedankte spullen kan je bijvoorbeeld een supervette knikkerbaan maken! Spullen hergebruiken is een manier om een circulaire economie waar te maken. In van Oud naar Goud krijgen leerlingen inzicht in hun eigen plastic voetafdruk en afvalstromen, en ontdekken ze de wereld van het recyclen en upcyclen 

GROEN GEEFT ENERGIE

Bijna alles wat je gebruikt in het dagelijks leven, ook jijzelf, heeft energie nodig. Onze energiebehoefte neemt steeds meer toe, dus laten we daar nou een keer induiken! Om de klimaatdoelen te halen moeten we af van fossiele energie en over op groene energiebronnen! Tijdens deze workshop onderzoeken leerlingen zon, water en bewegingsenergie door een zonneboiler, waterrad en schudzaklamp te bouwen. Ook kijken ze naar manieren om energie te besparen in de toekomst! 

Groen Doen projecten

Steek je handen uit de mouwen tijdens een van onze projecten!

 

Klimaatmakers!

Tijdens het Klimaatmakers project gaan leerlingen samen met echte kunstenaars klimaat-kunst maken. Lees hier meer en meld je nu aan!

Willie Wortel Wedstrijd

Middelbare school

Doe met je school mee aan de Willie Wortel Wedstrijd! Binnen het thema Groene Planeet ga je met je team een innovatie ontwerpen en bouwen. De volgende editie start in januari 2024! Na de kerstvakantie is de pagina beschikbaar. 

Willie Wortel Wedstrijd 

Basisschool

We hebben ook een Willie Wortel Wedstrijd junior editie! Leerlingen uit groep 8 kunnen meedoen aan deze super spannende en innovatieve wedstrijd. 

Meer weten over groen doen? Of zou je graag een keer mee willen lopen? Neem contact met ons op via dit formulier!

13 + 13 =