Willie wortel
wedstrijd

De Willie Wortel Wedstrijd is dit jaar live te volgen via #williewortelwedstrijd2021 en #www2021. Wie bedenkt de origineelste, handigste én bruikbaarste oplossing om een aangenaam leven op Mars een stukje dichterbij te brengen?

WILLIE WORTEL WEDSTRIJD 2021

Expeditie Mars

Steeds meer mensen geloven dat een leven op Mars niet lang meer op zich laat wachten. Om dat mogelijk te maken zijn er nog een heleboel uitdagingen op te lossen. Weet jij eigenlijk hoe het zit met water, zuurstof, eten, onderdak en kleding op deze rode knikker? En hoe zou ons leven eruitzien op deze planeet? Kan je er bijvoorbeeld zomaar voetballen, een huisdier houden, lekker buiten chillen met je vrienden of je makkelijk verplaatsen van A naar B? Wat zou er nodig zijn om dat of meer allemaal mogelijk te maken?

Ontdekkingsreizigers gezocht

Bij Technolab geloven we dat er in iedereen een uitvinder schuilt. We helpen jou als jongere graag je talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Bij de Willie Wortel Wedstrijd 2021 denk, ontwerp en bouw je mee aan ruimte-uitvindingen van de toekomst. Dit lukt niet zonder samenwerken, overleggen, creatief denken, beslissingen nemen en fouten durven maken. Bedenkt jouw ontwerpteam het origineelste, handigste en bruikbaarste idee voor mensen op Mars? Zit je in de eerste of tweede klas van het middelbare onderwijs? Dan ben je bij deze uitgedaagd!

Programma

De Willie Wortel Wedstrijd 2021 vindt dit jaar grotendeels online plaats. Allereerst krijg je twee lessen aangeboden waarin je in de huid van ontwerper kruipt. Met behulp van allerlei creatieve en activerende werkvormen doorloop je met je team de eerste stappen van de ontwerpcyclus. Aan het einde van deze lessen heeft elk ontwerpteam een prototype uitgedacht en ontworpen.  Een uitvinding bedenken is al heel wat. Hoe gaaf is het als je deze ook echt kan gaan bouwen? Hiervoor stellen wij speciale coronaproof Maakmiddagen in, waar je op inschrijving gebruik kunnen maken van onze ruimte, gereedschappen en apparatuur om zo je ideeën tot leven te wekken. Een schoolervaring om nooit te vergeten! Jij doet toch ook mee?

Let op!

De Willie Wortel Wedstrijd vindt dit jaar deels online deels fysiek plaats. We bieden 10 klassen uit het VO de kans om op Technolab onder onze begeleiding het ontwerpproces van hun uitvinding te doorlopen van brainstorm tot prototype. Door onze grote ruimte (1000m2) en goed ventilatiesysteem kan dit met garantie van 1,5 meter en coronaproof. Per klas plannen we twee lessen in op een vast dagdeel in week 11 en 12. Een mooie gelegenheid voor de leerlingen om weer eens als klas onderwijs te krijgen. Een plek hiervoor gaat op basis van het principe, wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Planning

 • Week 10: Deadline aanmelden scholen (12 maart)
 • Week 11: Les 1: Van brainstorm tot idee.
 • Week 12: Les 2: Van idee tot prototype.
 • Week 13: Deadline aanmelden uitvindingen (2 april)
 • Week 14: Kwartfinale (8 april)
 • Week 15: Online les: Hoe pitch ik mijn uitvinding?
 • Week 16: Halve finale (22 april)
 • Week 17: Maakdagen (ronde 1)
 • Week 18: Meivakantie
 • Week 19: Maakdagen (ronde 2)
 • Week 20: Finale (21 mei)

Vragen of je als school/klas aanmelden?

Mail ons op www@technolableiden.nl

Belangrijke data:

Deadline inschrijven:

12 maart

Bekendmaking halve finalisten:

22 april 

FINALE:

21 mei