Airbus Defence and Space

(2020 mei tot juli)

Mei t/m juli 2020. Met de challenge “Test twee ontwerpconcepten voor de zonnepanelen van kleinere satellieten die deel uitmaken van een constellatie” gingen de studenten met Airbus Defence and Space tien weken aan de slag.

De challenge

Voor de challenge hebben de studenten hard gewerkt en flink gebrainstormd. Voor deze ruimtevaart challenge moesten ze namelijk rekening houden met allerlei ‘outer space’ vereisten. Om de juiste focus te bepalen, maakten ze een risk matrix met alle risico`s en mogelijke problemen. Vervolgens werden de belangrijkste punten uit deze matrix verder uitgewerkt.

Zo moet het ontwerp voor de zonnepanelen van kleinere satellieten goed bestand zijn tegen radiatie en corrosie, maar ook het gewicht, de kosten en levensduur zijn van belang. Het materiaal van de vleugels waarop de zonnecellen bevestigd worden, moet ook goed worden uitgezocht. Is titanium, roestvrij staal of toch aluminium het beste materiaal? Of moeten we toch het lichtere, maar duurdere koolstofvezel toepassen? Hiervoor hebben de studenten verschillende materiaaltesten uitgevoerd op de Leidse Instrumentenmakers School.

Conclusie? Het team was mooi op weg, maar er zijn meer testen nodig voor een volledig advies. Misschien dat een toekomstig team hier verder mee aan de slag kunnen. Hierboven het ontwerp dat zij als eindproduct voor Airbus Defence and Space hebben gemaakt.

Airbus Defence and Space Netherlands

Bij Airbus Defence and Space Netherlands werken ruim tweehonderd professionals met grote passie voor technologie. Airbus Defence and Space Netherlands levert een vitale bijdrage aan de internationale ruimtevaartindustrie op de huidige werkterreinen Zonnepanelen, Lanceerstructuren, Instrumenten & Systemen. Op deze gebieden meten zij zich met de wereldtop. Hetzelfde niveau ambiëren ze met toekomstige producten en diensten. Ruimtevaarttechnologie draagt met nieuwe kennis en mogelijkheden positief bij aan het leven van mensen en helpt ons onze aarde en het universum steeds beter te begrijpen.

Onze studenten

Ervaringen

“Wat ik gaaf vind, is dat je werkt met mensen van verschillende instituten en verschillende opleidingen. Iedereen heeft een anders insteek en voegt op een eigen manier waarde toe aan het project.”

Carl Schiebroek

Student, Universiteit Leiden

Meedoen als middelbare school aan de Talent & Toekomstweek? Wij nemen contact met je op:

7 + 1 =