Neem een kijkje in ons kluslokaal!

Technolab heeft sinds kort een gloednieuw technieklokaal: KLUS! Het lokaal is voorzien van alle gereedschappen, materialen en inspiratie waar je als klusser alleen maar van kan dromen. Mike, de ontwerper van het lokaal, vertelt ons er meer over: 

Van jongs af aan ben ik al omringd met alle soorten techniek. Mijn vader was een loodgieter, en voor mijn 4e verjaardag kocht hij een gereedschapskoffer vol met ‘volwassenen gereedschap’ voor me. Vanaf dat moment bouwde we samen alles voor om en in ons huis. Tegen de tijd dat ik 8 was bouwden we onze zolder samen om tot klus-ruimte; vanaf dat moment mijn speeltuin vol ontdekking.

De meeste avonden en het gehele weekend was ik kleine uitvindingen aan het bedenken, maken en testen. Ondertussen transformeerde het ‘klus zoldertje’ tot een volwaardige werkplaats. Techniek groeide altijd met mij mee, na de HAVO startte ik met de studie Industrieel Product Ontwerpen. En ondertussen begon ik op de zorgboerderij waar ik werkte met het opzetten van techniek lessen en natuurlijk; een klusschuurtje waaruit ik les kon geven.

Een lokaal zoals KLUS mogen ontwerpen voor Technolab is iets waar ik als kleine jongen al van had gesmuld. Om het op deze leeftijd te mogen doen was voor mij een droom die uitkwam.  Nadat ik goedkeuring voor mijn ideeën kreeg bij Ben – onze directeur – sprong ik een gat in de lucht haha.

Voor het ontwerpen van het lokaal heb ik SLO kernen 44&45, uit oriëntatie op jezelf en de wereld , als richtlijnen genomen en elementen die techniek voor mij gaaf maken toegevoegd. Het motto voor het lokaal is: “door makers voor makers”. Zo heb ik geprobeerd om alle technieken die ik voor het bouwen van het lokaal heb gebruikt zo zichtbaar mogelijk te maken. Ik hoop dat ik hiermee veel jongens en meisjes kan inspireren bij zowel het bouwen in de les als eventueel tijdens het maken van hun eigen werkplaatsje in de toekomst!

De nieuwe inrichting bestaat uit verschillende onderdelen:

Gereedsschap

Een gereedschapsbord voor elke KLUS

Materialen kast

Een kast boordevol creatieve materialen die leerlingen uitdaagt ‘outside the box’ te denken en te prototypen.

Machines

Stevige machinestandaarden met duidelijke instructies en de juiste veiligheidsartikelen. Ingesteld op verschillende hoogten zodat je er ongeacht je lengte prettig aan kan werken.

Kurkbord

Een kurkbord, om al je gedachten op vast te kunnen prikken.

Werkbanken

Hardhouten werkbanken met veel klem mogelijkheden en een werkplaats trapje. Genoeg ruimte om je project, alle gereedschappen én je breinspinsels kwijt te kunnen.

Introductie film

Een Introductie film zodat iedereen, met of zonder kluservaring, met duidelijke uitleg en afspraken veilig aan het werk kan in onze werkplaats!

Technolab ruimtes

Meer weten over de andere ruimtes van Technolab en hoe we ze gebruiken?

Technotopper Mike

Meer lezen over Mike en zijn verschillende gereedschapsborden en techniekkasten? Of op jouw locatie ook zo’n lokaal? Dat kan! Je vind Mike en zijn techniekinrichting op LinkedIn: