Technolab geeft  buitenlessen op basisscholen

Heb je het gemerkt? Op 5 april vloog iedereen weer naar buiten tijdens de Nationale Buitenlesdag! Niet de hele dag op een stoel in een lokaal, maar juist buiten aan de slag met de lesstof. Uit onderzoek blijkt namelijk dat buitenlessen héél veel voordelen hebben. Het is gezonder, socialer én leuker waardoor kinderen veel beter de lesstof onthouden. Niet voor niets dus, zo’n Nationale Buitenlesdag!

Klimaatverandering in  de buitenles

Het initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie zorgt ieder jaar weer voor prikkelend en inspirerend lesmateriaal. En wij boden dit jaar aan om leerkrachten te helpen met die gave buitenspeellessen! Bij basisschool Leimundo én de Viersprong waren TechnoToppers om de leerlingen buitenlessen te geven. Het thema van de lessen: is jouw schoolplein klimaatproof? De leerlingen onderzoeken en bespreken de gevolgen van klimaatverandering voor mens, dier en natuur. En natuurlijk wat hun schoolplein merkt van al die veranderingen. Aan de hand van drie onderzoeken checken de leerlingen hoe het met hun plein gesteld is. Kan het water snel worden afgevoerd? Hoe warm is het op het schoolplein? Enne, wat is het percentage groen eigenlijk op het schoolplein?

Tijd voor actie!

De conclusie? Oei. Totaal niet klimaatproof. Er liggen overal tegels, dus het water kan niet weg. Het plein warmt snel op én er zijn geen planten of bloemen voor insecten. Werk aan de winkel dus! En dat is precies wat de leerlingen hebben gedaan. Samen bedachten ze verschillende acties om hun schoolplein wat meer klimaatproof te maken. Waaronder een toffe zaaiactie. Tegels eruit, bloemetjes en plantjes erin. De zaadjes kregen ze van Technolab. Tijd voor actie!

“We hebben een erg leuke en leerzame middag gehad. De kinderen waren na afloop erg enthousiast!”

Basisschool Leimundo

Bekijk hieronder de foto’s van de Nationale Buitenlesdag. En wil je inspiratie opdoen voor jouw eigen les? Check dan eens de website van Nationale Buitenlesdag. Daar vind je tientallen supertoffe én leerzame buitenlessen!