Meet the T.O.P.: Dunea Duin & Water

Vandaag ontmoeten we Karin van de Burgwal en Fabiën Bruine de Bruin! Karin en Fabiën werken bij drinkwaterbedrijf Dunea, een nieuwe Technolab Ondernemende Partner én opdrachtgever van de 16e editie van de Willie Wortel Wedstrijd. In dit artikel vertellen zij waarom Dunea Technolab steunt. 

Hoi, wie zijn jullie en wat doen jullie bij Dunea? 

Hoi ik ben Karin! Ik ben projectleider educatie en werk nu twee jaar bij Dunea. Hiervoor heb ik meerdere banen in het onderwijs gehad, onder andere bij het Beeld en Geluid museum in den Haag. Ik sta graag voor de klas maar vind het ook leuk om onderwijs te ontwikkelen. Bij Dunea werk ik aan de strategische lijn van de onderwijsprojecten die we doen. Dit betekent dat ik me bezig houd met de vraag hoe Dunea de doelgroep het best kan bereiken: leerlingen in de omgeving Zuid-Holland. Hiervoor onderhoudt ik een groot educatief netwerk van bedrijven en scholen in de regio. Ik vind het leuk om te werken aan de puzzel waarbij leerlingen en het bedrijfsleven samenkomen, net als bij Technolab!  

En ik ben Fabiën! Ik ben specialist educatie en werk sinds kort in het duinteam bij Dunea. Ik ben opgeleid tot bioloog en heb in verschillende musea gewerkt. Bij Naturalis werkte ik 11 jaar lang aan het ontwikkelen en geven van workshops rondom het museum. Bij Dunea werk ik als coördinator van duin en omgeving. Ik werk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van excursies en speurtochten die plaatsvinden in de duinen. Ik leg die activiteiten ook vast voor social media. Op die manier wil ik aan iedereen laten zien wat Dunea allemaal doet in de duinen van Nederland en de cruciale rol die de natuur speelt in het zuiveren van water. Ik ben altijd in voor nieuwe uitdagingen en vind het leuk om samenwerkingen met nieuwe partners zoals Technolab aan te gaan. 

Wat is Dunea Duin & Water precies? 

Belangrijke thema’s voor ons zijn natuur en water, duurzaamheid en gezondheid. 

De belangrijkste activiteit van Dunea is het leveren van hoge kwaliteit drinkwater aan 17 gemeenten en bijna 1.3 miljoen klanten; van Den Haag tot en met Hillegom. Ook aan Leiden en Technolab leveren we dus drinkwater! Het water pompen we uit de Maas naar onze duingebieden toe. Wisten jullie dat we eigenaar zijn van een heel groot duingebied? Je hebt het misschien niet door als je door de duinen wandelt, maar de natuur is hier hard voor ons aan het werk. Het water dat we hierheen pompen wordt op een natuurlijke wijze door het zand gefilterd en diep in de grond opgeslagen. Zodra het gezuiverd is pompen we het weer omhoog; super schoon, en lekker!   

Wat doet Dunea allemaal op het gebied van onderwijs? 

Dunea biedt programma’s over drinkwater aan in de duinen, op scholen en bij partners zoals museum Corpus, en nu ook Technolab. In onze lessen willen we leerlingen bewust maken dat schoon drinkwater niet vanzelfsprekend is. Er gaat namelijk een ingewikkeld proces aan vooraf met pompen, transporteren en filteren van water voordat het bij jou schoon uit de kraan stroomt. In dit proces is het heel belangrijk dat mensen, techniek en natuur samenwerken. We organiseren daarom jaarlijks een innovatie project met groepen 8 waarbij de opdracht is; verzin een innovatieve oplossing voor watergebruik binnenshuis.  

Door leerlingen te laten zien en ervaren wat ervoor nodig is om thuis en op school schoon water te hebben gaan ze hopelijk bewuster om met drinkwater. Dit is belangrijk met het oog op duurzaamheid! 

Waarom steunt Dunea Technolab?

We vinden dat Technolab een mooie vorm van onderwijs aanbied die heel veel kinderen in de regio bereikt. Bij Technolab gaan kinderen echt aan de slag met natuur en techniek en vaak in samenwerking met bedrijven uit de omgeving. Net als Dunea stimuleert Technolab op die manier een maatschappelijke betrokkenheid vanaf een jonge leeftijd.  We hebben innovatieve en creatieve mensen nodig die niet bang zijn om de handen uit de mouwen te steken om problemen op te lossen. Die mensen zijn hard nodig en zeker in het werk dat Dunea doet! 

Dunea is de opdrachtgever van de huidige Willie Wortel Wedstrijd. Binnen het thema ‘Water in Nederland’ zijn teams van leerlingen uit eerste en tweede klassen van 7 middelbare scholen vorige week van start gegaan. Ze gaan aan de slag om een innovatieve oplossing te bedenken voor een probleem naar keuze met water! 
Hoe vinden jullie het om mee te werken aan de Willie Wortel Wedstrijd? 

We zijn heel blij dat we opdrachtgever kunnen zijn van deze gave uitvinderswedstrijd. We zijn heel benieuwd met wat voor oplossingen de leerlingen komen voor problemen met water. We hopen dat er heel veel originele ideeën naar boven komen en wensen alle teams veel succes!