Word een echte Klimaatmaker!

Samen klimaatoplossingen bedenken!

Klimaatoplossingen bedenken: het wordt alledaagse koek voor de jongeren van nu. Zij zijn de komende Klimaatmakers!

Klimaatmakers is een project van Het Klimaatmuseum, uitgevoerd in Leiden door Technolab. Met Klimaatmakers bedenken en maken we samen met kunstenaars en scholieren nieuwe en creatieve klimaatuitvindingen. Van een stofzuiger die de zeebodem wegzuigt om zeespiegelstijging te voorkomen, tot een jasje voor bomen zodat ze niet gekapt kunnen worden. Niets is te gek.

Fase 1

Scholieren spelen het Klimaatmakers spel. Hiermee komen ze spelenderwijs in drie stappen tot een nieuwe klimaatuitvinding. Dit gebeurt onder begeleiding van Technolab op de school zelf. Duur: 60 minuten

Fase 2

Elke school kiest of bundelt de ideeën uit fase 1 tot één grote uitvinding. Deze uitvinding wordt in een dag met behulp van een kunstenaar tot leven gewekt. De helft van de klas helpt met het bouwen, de andere helft bereidt de feestelijke tentoonstelling voor: de laatste fase van Klimaatmakers. 
Duur: 120 minuten

Fase 3

Een feestelijke afsluiting: De tentoonstelling van het klimaatkunstwerk wordt georganiseerd door de leerlingen. Het is een verbindend evenement waar ook ouders, verzorgers en buurtgenoten welkom zijn. Onder het genot van hapjes, drankjes en optredens van lokale artiesten kunnen zij meedoen aan de veilingshow. Er wordt niet geboden met geld, maar met beloftes aan het klimaat!
Duur: 60- 120 minuten

Waarom klimaatmakers?

Klimaatmakers heeft drie doelen:

  • Klimaat: Leerlingen op een positieve en toegankelijke manier inzicht geven in en bewust maken over klimaatproblemen en oplossingen.
  • Kunst: Stimuleren van creativiteit en verbeelding om klimaatproblemen op te lossen en nieuwe perspectieven te ontwikkelen.
  • Sociaal: Verbinden en versterken van verschillende groepen en belanghebbenden rond het klimaatonderwerp.

Jaarkalender 2022

In het jaarprogramma van Leiden2022 heeft elke dag een ander thema. Lokale media in een rondtrekkende bus doen verslag van dit 365-daagse festijn. Met Klimaatmakers willen we op 8 dagen binnen de thema’s klimaat en duurzaamheid in 8 wijken klimaatkunst tentoonstellen en veilen voor klimaatbeloftes. Voorafgaand aan zo’n (duurzame) dag zijn er lessen op school, spelen de leerlingen het Klimaatmakers spel en wordt het kunstwerk gemaakt in samenwerking met een kunstenaar.

Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd? Schrijf hier een bericht of stuur een mail!

10 + 10 =