Meet the technotopper: Cathelijn

Cathelijn loopt al meer dan drie jaar rond bij Technolab. Van workshops ontwikkelen tot de financiën, deze collega kan alles! Twee dagen per week is ze op Technolab te vinden en daarnaast geeft ze biologielessen aan pubers op de middelbare school SG Spieringshoek in Schiedam. Haar lievelingsdier is de capibara, ‘een soort grote cavia’. Nieuwsgierig geworden naar Cathelijn en haar favoriete dier? Lees dan snel verder!

Wie is Cathelijn?
Ik ben Cathelijn, 27 jaar en woon samen met mijn vriend, twee katten en twee schildpadden in Leiden. Ik heb biologie en wetenschapscommunicatie gestudeerd. Nu werk ik voor Technolab en in het middelbaar onderwijs als biologiedocente.

Aan welke klassen geef je les?
Alles! We hebben een HAVO/VWO school en ik geef les van de brugklas tot en met 5 VWO. Dit jaar heb ik voor het eerst ook een examenklas, dus dat is wel spannend. Daarnaast geef ik nu ook een klas natuurkunde!

Natuurkunde? Maar je hebt biologie gestudeerd. Is dat niet spannend?
Ja, dat is wel pittig. Daar moet ik wel extra aandacht aan besteden. Ik geef het gelukkig aan de onderbouw dus de onderwerpen zijn nog niet zo moeilijk.

Hoe ben je bij Technolab terechtgekomen?
Ik deed naast mijn studie biologie ook een master wetenschapscommunicatie. Voor deze master moet je een stage lopen en ik was heel lang aan het twijfelen over wat ik precies wilde met mijn studie biologie. Ik besloot te gaan verkennen of het onderwijs iets voor mij was. Toen was de keuze voor Technolab al snel gemaakt.

Wat heb je tijdens je stage gedaan bij Technolab?
Ik heb vooral veel workshops gegeven. Daardoor kon ik meteen kijken of het onderwijs iets voor mij is. Daarnaast heb ik ook veel workshops ontwikkeld.

Wat vond je het leukst om te doen?
Ik vond zowel het ontwikkelen als uitvoeren van de workshops heel leuk. Tijdens de ontwikkeling kun je nadenken over de achtergrond van een workshop en bij de uitvoering zie je pas of iets echt gaat werken. Dus vooral die combinatie vond ik erg leuk.

Wat heb je het meest geleerd in je tijd bij Technolab?
Je krijgt bij Technolab bepaalde skills die je niet zo snel ergens anders leert. Ik kwam zelf van een universitaire studie. Daar werk je samen met andere studenten. Op Technolab leer je ook samen te werken met mensen van een andere achtergrond en met een ander opleidingsniveau. Dat vind ik erg belangrijk. Je leert hier ook om echt zelfstandig te werken. Je krijgt best snel een eigen project toegewezen, vaak met maar weinig achtergrondinformatie, en dan moet je zelf maar kijken hoe je het aanpakt en uitvoert. Bij Technolab krijg je dus ook veel vrijheid.

Is dat spannend?
Ik vond dat in het begin echt heel moeilijk en ik moest daar erg aan wennen. Nu is het voor mij heel normaal geworden. Natuurlijk zijn sommige projecten nog steeds een beetje spannend, maar ik denk dat het wel heel nuttig is om op die manier te leren werken. Je wordt er heel erg zelfstandig van en je leert om snel dingen aan te pakken.

En waar ben je nu mee bezig?
Ik ben nu vooral met de bedrijfsmatige kant van Technolab bezig, zoals de financiën.

Dat is weer heel iets anders dan het ontwikkelen en geven van workshops!
Ja, en dat vind ik ook heel leuk. Ik heb er wel eens over nagedacht om misschien iets in de financiële sector te doen. Veel mensen vinden het vreemd dat ik dat leuk vind, maar ik vind het gewoon interessant.

Wat maakt het dan zo interessant?
Ik hou ervan om overzicht te creëren en netjes te werken. Dat is nogal belangrijk als je de financiën doet. Ik weet er ook veel vanaf. Het is leuk dat ik bij Technolab zelf kan bedenken hoe ik het aanpak en dat je er dan ook iets over te zeggen hebt.

We vragen aan iedereen wat hun favoriete uitvinding is. Wat is die van jou?
Een fototoestel, omdat je daarmee momenten kunt vastleggen. Er zijn zoveel momenten waarvan ik denk: oh, dit beeld zou ik echt in mijn hoofd geprent willen hebben. Maar je kunt al die momenten, dat beeld dat je op dat moment ziet, natuurlijk niet allemaal onthouden. Dat je daar wel een foto van zou kunnen maken, dat vind ik zo bijzonder.

Welke vraag moeten we van jou aan de volgende stellen die we interviewen?
Wat is je lievelingsdier en waarom?

Leuke vraag! En wat is jouw lievelingsdier en waarom?
Ik vertel altijd heel graag over mijn lievelingsdier! Dat is een capibara, een soort hele grote cavia. Capibara`s zijn altijd heel relaxt en bevriend met iedereen. Ze leiden lekker rustig hun leventje.

 

Lijkt die vrijheid in je werk jou ook wel wat? Kom een dag meelopen bij Technolab! Stuur een email naar info@technolableiden.nl

 

Meedoen als middelbare school aan de Talent & Toekomstweek? Wij nemen contact met je op:

2 + 4 =