Meet the partner: Hella van Leeuwen
Maak kennis met Hella van Leeuwen! Hella is communicatiemanager bij Airbus Nederland en werkt vanuit die rol al tien jaar samen met Technolab. Samen met Airbus heeft Technolab verschillende projecten en workshops opgezet. Het hoogtepuntje dit jaar? De Willie Wortel Wedstrijd: Expeditie Mars! Wil je weten waarom Hella graag samenwerkt met Technolab? Lees dan snel verder!
Wie is Hella van Leeuwen?
“Ik ben communicatiemanager bij het in Leiden gevestigde Airbus Nederland, moeder van een zoon van 19 en een dochter van 17 jaar én getrouwd met mijn jeugdliefde.”
Wat is Airbus Nederland voor een bedrijf?
“Airbus Defence and Space Netherlands is een ruimtevaartbedrijf. We ontwikkelen, bouwen en testen producten en diensten voor satellieten en lanceerrakketen. Je kunt hierbij denken aan zonnepanelen, bijvoorbeeld voor missies naar Jupiter of naar de maan, aan motorframes voor de nieuwe Ariana 6 raket, maar ook aan instrumenten die vanuit de ruimte onderzoek doen naar onze luchtkwaliteit en naar het klimaat. Bij ons werken knappe koppen en collega`s met gouden handen.”
Hoe begon de samenwerking met Technolab?
“De volgende generatie warm maken voor techniek, daar willen we graag aan bijdragen. Vanuit dat idee zijn we al ruim tien jaar betrokken bij Technolab, als sponsor én als groot fan. Het begon ooit met de Willie Wortel Wedstrijd. Onze support bestond toen uit het hosten van de bijeenkomst tussen leerlingen en maakbedrijven met als vast onderdeel de rondleiding langs onze ruimtevaartprojecten. Bij zo`n bijeenkomst was er een leerling op de achterste rij die zich een beetje verveelde en zat te klieren. Maar met de rondleiding door onze cleanroom stond deze jongen opeens vooraan en vroeg onze engineers de oren van het hoofd. Van ongeïnteresseerd veranderde hij in een super enthousiaste leerling. Zelfs zijn eigen docent was verrast en zei: zo heb ik hem nog nooit gezien! Een mooi voorbeeld van hoe je onderwijs leuk kunt maken door het praktisch aan te bieden. Door leerlingen zelf dingen te laten doen en door het samen te doen. Dat moment in de cleanroom was het startpunt van onze vaste samenwerking met Technolab.”
We zijn natuurlijk super blij met de sponsoring van Airbus Nederland voor de Willie Wortel Wedstrijd. Waarom sponsoren jullie dit project?
“Ruimtevaart is een onderwerp dat tot de verbeelding spreekt. Het leent zich goed om leerlingen te inspireren voor techniek. Het is een onderwerp dat iedereen wel interessant vindt. Het leuke aan Technolab is dat het zich blijft ontwikkelen. De afgelopen tien jaar hebben we samen hele mooie programma`s ontwikkeld. Van een workshop ‘zonnepanelen’ voor de basisschool tot een project ‘satelliet bouwen’ voor de Dromen & Doen week van het voortgezet onderwijs. En afgelopen jaar hebben we met een gemixt team van mbo, hbo en universitaire studenten een innovatie challenge gedaan rondom het testen van twee ontwerpconcepten van een zonnepaneel. Nu de Willie Wortel Wedstrijd ‘expeditie Mars’ als thema heeft, kunnen we natuurlijk niet anders dan voor dit project kiezen. We zijn heel benieuwd naar de uitvindingen!”
Wat is jouw lievelingsuitvinding?
“Het is lastig om er maar ééntje te kiezen, dus ik noem er twee. De eerste is ook wel logisch gezien mijn vak als communicatiemanager: het schrift. Onmisbaar om verhalen en kennis te delen, maar ook om gevoelens en cultuur door te geven. We maken in ons dagelijks leven allemaal gebruik van het schrift en daardoor blijft het zich ontwikkelen. Bedenk maar eens hoe je tien jaar geleden dingen opschreef en hoe je dat nu doet. Dat is een wereld van verschil en komt mede door de smart phone en social media.
Mijn tweede favoriete uitvinding is Augmented Reality. Dat vind ik echt spannend. Ik ben heel benieuwd hoe dat zich de komende jaren ontwikkelt en hoe dat ons dagelijks leven gaat beïnvloeden.”
Wat was vroeger je favoriete schoolvak?
“Ik had tekenen in mijn eindexamenpakket vwo. Dat werd vaak een beetje als pretvak gezien, maar ik vond de combinatie van kunstgeschiedenis en de praktijk een verademing. Lekker creatief bezig zijn en vanuit de kennis in je hoofd dingen met je handen doen, daarmee komt de theorie tot leven. Ik denk ook dat dat de reden is waarom ik Technolab zo te gek vind. De leerlingen gaan aan de slag met wat ze aangereikt krijgen, ze vinden zelf uit, proberen het opnieuw als het fout gaat en maken uiteindelijk hun eigen creatie. Dat spreekt mij aan.”
Welke vraag moeten we aan de volgende stellen die we gaan interviewen?:
“Wie heeft jou geïnspireerd voor belangrijke besluiten in je leven?”