Dit Maaklab staat in het thema van Hackerspace! In deze 8 delige lessen serie help je Drs. Maria Curiosa wiens jarenlange onderzoek is gestolen door een Russische hacker. Je stapt hiervoor in de rol van een echte detective! Via videoboodschappen van Drs. Maria Curiosa werk je met haar samen om het mysterie op te lossen. 

Er moet eerst worden achterhaald wie de hack heeft gepleegd. Hiervoor is het van enorm belang om onder de radar te blijven. Want wat als de hacker ons ook in de gaten houdt?! Je zult hiervoor een geheimtaal moeten ontwikkelen zodat ze niet afgeluisterd kan worden. Met behulp van een microbit gaan we elkaar via radiosignalen geheime boodschappen toesturen over kritieke informatie van de hacker. 

Als je er achter kunt komen wie de hacker is gaan we met BYOR aan de slag om spionage-apparatuur te maken. Hiermee ga je de hacker afluisteren om zo mogelijke clue’s krijgen over waar het gestolen werk heen is gegaan en hoe je dit terug kunnen halen. Uiteindelijk kan je de hacker terughacken en het gestolen materiaal terugbrengen naar Drs. Maria Curiosa, als je durft! 


Leerlijnen/doelen:
 

Microbit – Het kunnen ontwerpen van een radio-toepassing in combinatie met gecodeerde boodschappen. 

Cryptografie – Het bedenken van een geheimtaal, en deze in groepsverband kunnen toepassen. 

BYOR – Het bouwen van een robot die zelfstandig kan opereren en hun kan helpen bij de rol als detective. 

Detective skills – Nauwkeurig en goed onderbouwd onderzoek kunnen doen, het noteren van bevindingen en het bijhouden van een onderzoeksjournaal. 

Steganografie – de basisprincipes van de geheimtaal die in afbeeldingen kunnen zitten.