Ontdek je talenten!

Het is hartstikke moeilijk: kiezen wat je wilt gaan studeren. Om deze keuze iets makkelijker te maken is er de Talent & Toekomst-week. Leerlingen gaan zelf aan de slag en ontdekken waar hun talenten en interesses liggen. Ben je benieuwd naar hoe zo’n week eruit ziet? Lees dan gauw verder!

 

Maandag 31 mei was het zover, 38 leerlingen van het Bonaventuracollege begonnen met de Talent & Toekomst week van Technolab. Één week lang stage lopen in een sector naar keuze, om te ontdekken of dat een sector is waar je blij van wordt (of juist niet, dat kan natuurlijk ook!). De leerlingen uit 3-vmbo kunnen kiezen uit vier sectoren: ondernemen, zorg, onderwijs of techniek. Maar, niet voordat zij daar een steengoede sollicitatiebrief voor schrijven. Bij het vak Nederlands krijgen de leerlingen les in het schrijven van dat soort sollicitatiebrieven. Want hoe zorg je er nu voor dat jouw brief écht opvalt? En hoe verwoord je je motivatie in een brief?

 

En dan begint de stageweek! Leerlingen druppelen binnen op Technolab voor de kickoff van de stage en horen natuurlijk ook afspraken die voor die week gelden. Want hoewel je een leerling bent, wordt je die week natuurlijk écht gezien als stagiaire. Daar hoort natuurlijk verantwoordelijkheid en professionaliteit bij. Per sector krijgen de leerlingen één of twee begeleiders toegewezen. Zij nemen samen met de leerlingen het draaiboek door én zijn de vraagbaak tijdens de stageweek.  Per sector lopen de leerlingen stage bij een échte opdrachtgevers en deelnemende bedrijven. Een greep uit die van dit jaar? Vet Gezond, Studio Plastiek, Topaz en nog veel meer bedrijven openden deze week hun deuren voor de toppers van het Bonaventuracollege.

 

De leerlingen van de sector Ondernemen volgen een training over ondernemerschap en lopen mee meet verschillende ondernemers uit Leiden. Zo maakten ze met Studio Plastiek een businessplan voor een upcycle-challenge. En ze maakten van plastic dopjes een eigen sleutelhanger! Leerlingen die kiezen voor de sector Zorg worden ondergedompeld in de zorg voor verschillende doelgroepen: gehandicapten, ouderenzorg en kinderen. Leerlingen ontdekken welke doelgroep hen aanspreekt en organiseren meerdere activiteiten voor deze doelgroepen. Zo organiseren ze een speurtocht voor kinderen van het Mareland, doen een buitenactiviteit met de ouderen van Topaz Zuydwijck en onderzoeken hoe rolstoelvriendelijk Leiden is. Leerlingen die kiezen voor de sector Onderwijs staan een week lang vóór en in de klas. Deze week doen ze dat bij basisschool het Klankbord in de Stevenshof in Leiden. Tenslotte is de sector Techniek te gast bij de Hogeschool Leiden voor trainingen van studenten. Ook ontwikkelen de leerlingen hun eigen game en maken ze zelfs met Microbits hun eigen bewateringssysteem!

 

De week eindigt met presentaties en vlogs van de leerlingen over hun stages, leerdoelen en de gave opdrachten die zij hebben gedaan. Een week zoals deze leert de leerlingen alle ins en outs over het gekozen vakgebied. Ze ervaren welke keuzes er allemaal mogelijk zijn en draaien écht mee op de werkvloer. Een week waarin ze bezig zijn met hun talent en hun toekomst!

 

Ben jij benieuwd naar deze toffe week en denk je dat dit iets is voor de leerlingen van jouw school? Neem dan contact met ons op! We besprek graag met elkaar de mogelijkheden. Mail naar info@technolableiden.nl of bel ons op 071-5191324! 

 

Wil jij een dag meelopen bij Technolab? Vul je je gegevens in, dan nemen we contact met je op.

6 + 5 =