Open Innovatie Lab evenement 

Op 17 juni werd de nieuwe tijdelijke locatie van het Open Innovatie Lab gepresenteerd. Met een hoge opkomst en veel interessant nieuws was het evenement een groot succes!

De dag werd geopend door Ben Schippers, directeur van Technolab Leiden, die iedereen welkom heette en de nieuwe locatie op het DZB terrein aan de Nachtegaallaan presenteerde. Met de ruimte die het Open Innovatie Lab daar heeft, kan er met het nieuwe schooljaar alvast gewerkt worden totdat het paviljoen gebouwd is. Claudia Chi, bestuurslid van Technolab en onderwijsmanager van het Wellantcollege, nam daarna het woord over en nodigde meerdere wethouders, waaronder Paul Dirkse (kennis, onderwijs, sport & financiën) en Yvonne van Delft (werk, inkomen, economie & cultuur), uit om hun ervaringen met het Open Innovatie Lab te delen. Paul Dirkse is alleen maar positief: “Het Open Innovatie Lab zit op het snijvlak van onderwijs en innovatie.” Yvonne van Delft vindt het Open Innovatie Lab een mooi initiatief om studenten vaker voor technische studies te laten kiezen, en zo het tekort aan personeel op de arbeidsmarkt aan te vullen: “Bedrijven moeten meer meebepalen wat we qua onderwijs nodig hebben voor toekomstig personeel.”

Daarna was het de beurt aan de studenten Dinesh, Vincenzo en Lisa van de huidige waterchallenge om hun resultaten te presenteren. Samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland zijn ze bezig om medicijnresten uit afvalwater te verwijderen. Dit doen ze doormiddel van geactiveerd koolstof, die de medicijnresten adsorberen. De proeven zijn nog in volle gang, maar de studenten hebben er vol vertrouwen in dat het gaat lukken om 70% van alle medicijnresten te kunnen verwijderen.

Na de presentaties en interviews was het tijd voor iedereen om zich naar buiten te begeven, waar een markt was opgesteld om alle thema’s en projecten van het Open Innovatie Lab te presenteren. Samen met studenten konden aanwezigen proefjes doen met het filteren van water, bij het thema life science werd de aankomende challenge met klinische proeven gepresenteerd, en bij de circulaire kraam konden aanwezigen al hun vragen over het paviljoen kwijt.

Ter afsluiting werd nog een keer doorgenomen hoe ver het Open Innovatie Lab is gekomen sinds de kick-off op 8 februari. Het Open Innovatie Lab is veel gegroeid, en dat zal het de komende tijd ook blijven doen!

“Het Open Innovatie Lab zit op het snijvlak van onderwijs en innovatie.”

Paul Dirkse

Wethouder kennis, onderwijs, sport & financiën, Gemeente Leiden

Meedoen als middelbare school aan de Talent & Toekomstweek? Wij nemen contact met je op:

14 + 2 =