Van vrijwilliger tot medewerker

Wist je dat bijna de helft van de Nederlanders vrijwilligerswerk werk doet? Dat vinden wij fantastisch! Je inzetten als vrijwilliger kan bij je plaatselijke sportclub, een tuinvereniging, een politieke partij, in de cultuursector óf bij Technolab. En dat is wat Relinde jarenlang gedaan heeft. Nu werkt ze bij Technolab en is ze een vast gezicht hier. We stellen je heel graag aan haar voor!

 

Hoi Relinde, wat leuk om je te mogen interviewen! Kun je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Relinde, 39 jaar en ik woon in Leiden. Daarnaast heb ik drie schatten van kinderen. Ik houd van schilderen, het liefst maak ik figuratieve schilderijen waar ik mijn eigen fantasie in kwijt kan. Hier zie je één van mijn schilderijen:

Hoe ben je bij Technolab terecht gekomen?

Ik heb een oogziekte, daardoor ben ik slechtziend en ga ik steeds slechter zien. Máár, ik wil heel graag het werk blijven doen wat ik leuk vind. Ik ben namelijk docent handvaardigheid, maar dat werk deed ik in een setting waar ik alleen stond. Mijn gezichtsvermogen was een te grote belemmering voor dat vak. Ik zocht dus een setting waarin ik met collega’s op de groep kon werken, zodat mijn visuele beperking geen probleem meer hoefde te zijn. Bij Technolab staan we altijd met meerdere mensen op een workshop. Dit maakt het voor mij mogelijk om de verantwoordelijkheid over de veiligheid over te dragen aan een collega en me te richten op mijn eigen kwaliteiten. Ik ben sterk in het individueel begeleiden van leerlingen binnen de groep. Daarnaast zet ik mijn kennis en ervaring in bij het ontwikkelen van ideeën en het inwerken van stagiaires. Ook merk ik dat mijn visuele beperking een voordeel kan zijn in het begeleiden van stagiaires en leerlingen. Ook al zijn zij zelf goedziend, ik kan hen met de manier waarop ik met mijn slechtziendheid omga wel het één en ander bijbrengen.

 

Kun je eens uitleggen wat jij ziet?

Ik heb een gezichtsveldbeperking waardoor ik als ik recht vooruit kijk, onder, boven, links en rechts dingen mis. Zo struikel ik over paaltjes, stoot ik mijn hoofd tegen zonwering en laaghangende takken en schrik ik van plotselinge voorbijgangers. In die “koker” zie ik ook niet scherp. Ik heb moeite met kleuren en het herkennen van details. Die kokervisus kan soms grappig en soms irritant zijn. Ik heb het gevoel in de magische wereld van Harry Potter te leven waarin dingen verschijnselen en verdwijnselen!

 

Wat voor vrijwilligerswerk heb je verder gedaan in je leven?

Vóór Technolab ben ik vrijwilliger geweest bij Scouting Nederland, bij de EHBO-vereniging, de Nijmeegse Vierdaagse en heb ik diverse jeugdkampen gedraaid. Het is leuk om op zo’n manier deel te nemen aan leuke activiteiten én anderen te kunnen helpen. Daarnaast werk ik sinds 2003 als vrijwilliger voor KUBES. KUBES staat voor kunst en cultuur voor blinden en slechtzienden. Ik geef schilderles aan (zeer) slechtziende mensen en ik organiseer workshops. In vrijwilligerswerk kan je soms meer leren dan in betaald werk. Het één hoeft het ander ook niet uit te sluiten. Dat is iets wat ik later aan mijn kinderen zal proberen mee te geven. In mijn geval kan ik nu dankzij mijn start als vrijwilliger functioneren als een medewerker bij Technolab, maar andere vrijwilligers hebben mede door hun ervaring bij Technolab een betaalde baan elders gevonden.

 

Kun je nog iets vertellen over je eigen atelier? 😊

Als hobby heb ik samen met Brigitte – een oud collega van Technolab – een Open Atelier opgezet. Een Atelier voor iedereen! Een plek waar mensen met of zonder beperking terecht kunnen om creatief te werken en elkaar te inspireren. Hiermee hopen we de drempel voor mensen met een beperking te verlagen om lekker met elkaar creatief aan de slag te gaan. We kijken naar de mogelijkheden en geven tips over hoe een werkvorm daaraan aangepast kan worden. Voor vragen en aanmelden kun je mailen naar: bricreatief@gmail.com!

 

Dankjewel voor je eerlijke antwoorden, Relinde!

Ben jij benieuwd of vrijwilligerswerk iets voor je is? Probeer het eens uit bij Technolab. We gaan graag met je in gesprek! Mail naar info@technolableiden.nl of bel naar 071-5191324.

Meedoen als middelbare school aan de Talent & Toekomstweek? Wij nemen contact met je op:

1 + 15 =