Hallo, ik ben Enes Sahin en ben werkzaam als manufacturing data analist binnen Janssen Nederland, de farmaceutische tak van Johnson & Johnson. Als bedrijf zijn wij verantwoordelijk voor het produceren van onmisbare medicijnen voor de medische wereld. Daarnaast zijn we sinds de uitbraak van de pandemie hard bezig met het produceren van het covid-19 vaccin en bevinden ons momenteel in de laatste testfase om het vaccin wereldwijd te mogen aanleveren.

De nieuwe industriële revolutie, oftewel Industrie 4.0, is een heel belangrijk aspect wat betreft de digitalisatie van het bedrijf. Zo is het mogelijk om alle processen beter te monitoren, optimaliseren en te analyseren zodat we het meeste uit onze bedrijfsprocessen kunnen halen. In het kader van deze digitalisatie zijn wij met Technolab een samenwerking aangegaan waarbij zeven studenten aan de door ons voorgestelde opdracht hebben gewerkt.

De opdracht was om een mini-fabriek te bouwen waarin enkele pilaren van Industrie 4.0 geïmplementeerd zijn en dat een specifiek proces van A tot Z kan uitvoeren. De studenten hebben hierbij gekozen voor een limonadefabriek en binnen tien weken een prachtig resultaat gebouwd. Het maken van limonade is altijd leuk, maar wanneer je de limonade kan samenstellen via een app op je smartphone is dat veel prettiger. Meerdere processen zijn geautomatiseerd en er zijn sensoren gebouwd die continu metingen uitvoeren waarvan de data wordt opgeslagen. Dit zijn o.a. punten waarover wij enorm tevreden zijn om terug te zien in het eindproduct.

Het was uiteindelijk een hele prettige samenwerking waarin we wekelijkse scrumsessies hebben gehouden en de voortgang nauw hebben gevolgd. Ik ben ervan overtuigd dat de studenten zich zowel op technisch gebied als in hun soft skills erg hebben ontwikkeld en daarnaast een proefje van de bedrijfswereld hebben genomen. Aan de andere kant hebben wij als Janssen een frisse perspectief op Industrie 4.0 gekregen dankzij de studenten. Het model dat is gebouwd zal intern als visuele ondersteuning bij presentaties over Industrie 4.0 gebruikt worden. Zo blijft de limonadefabriek inspiratie en heerlijke limonade geven aan de verschillende afdelingen binnen Janssen!

Meedoen als middelbare school aan de Talent & Toekomstweek? Wij nemen contact met je op:

15 + 7 =