Groene Innovatie Challenge

met het Bioclock Consortium!

Lichtvervuiling en de 24/7 maatschappij hebben gevolgen voor de biologische klok en gezondheid van mens en dier. De komende vier jaar onderzoekt het Bioclock Consortium de biologische klok in de zorg, natuur en samenleving.

Om mensen te informeren en verbonden te laten voelen met dit belangrijke, maar ook onderbelichte thema, zijn 5 studenten (HvA, TU Delft en Universiteit Leiden) in opdracht van Bioclock Consortium aan de slag gegaan met het maken van een Live Science installatie!

Bezoekers van Science museum NEMO kunnen namelijk in de kerstvakantie zelf proefpersoon zijn in onderzoek naar de biologische klok!

De studenten hebben een proefopstelling ontworpen waarin de bezoekers (9-99 jaar) eerst 5 minuten wennen aan het donker. De proefpersonen kunnen luisteren naar een door hun gemaakte podcast of luisterquiz. Daarna krijgen zij verschillende lichten te zien en wordt hun pupilreactie gefilmd met een infraroodcamera. Data over hun reactie op licht worden samen met een vragenlijst geanalyseerd. Met de resultaten weten de Bioclock onderzoekers meer over de verschillen tussen ochtend- en avondmensen!

Docent Aardrijkskunde Lars (23): “Voor onze minor Duurzaamheidseducatie hebben wij HvA studenten een aandeel geleverd in deze challenge in de vorm van een podcast en quiz. Het technische deel van prototype bouwen was een uitdaging voor ons, maar is door zo’n team met studenten van verschillende opleidingen toch gelukt!”

Onderzoeker en opdrachtgever Laura Kervezee: “Dit prototype gaan we de komende maanden door ontwikkelen, zodat we hem kunnen meenemen naar evenementen zoals in NEMO om met bezoekers zoals jij en ik samen onderzoek te doen! Dit gaat zorgen voor nieuwe wetenschappelijke inzichten en ook meer bewustwording over de effecten van verstoring van de biologische klok bij mens en dier en op welke manier we het meest gezond kunnen leven.”

De vijf teamleden gaan na deze week weer hun eigen weg. Lars: “Wat neem ik mee? Roeien met de riemen die je hebt!”

GIC Bioclock