Waterstof in het Groene Hart

De Groene Innovatie Challenge

Binnen de leerlijn Groen Doen vinden er ieder schooljaar meerdere Groene Innovatie Challenges plaats; tien-weekse projecten voor studenten in opdracht van een bedrijf uit de regio. Dit keer waren de opdrachtgevers van de challenge Holland Rijnland en platform Groene Hart Werkt!

Een team van studenten van verschillende opleidingen ging met de volgende opdracht aan de slag: organiseer een netwerk evenement rondom het thema ‘Waterstof in het Groene Hart’. De vorm mochten ze zelf verzinnen, evenals de doelgroep en de inhoud van de dag. Een flinke klus dus, maar gelukkig leer je tijdens de Groene Innovatie Challenge wat het betekent om een project als team aan te pakken. Bij het organiseren van zo’n dag komt namelijk van alles kijken: van werkbezoeken, en interviews met gemeente ambtenaren tot aan de hapjes en drankjes regelen voor de grote dag zelf.

Het netwerk-event

Vorige week was het moment van de waarheid; op 23 juni om 15:00 uur begon het ‘Waterstof in het Groene Hart’-netwerk event. Er vormde zich een gemengd gezelschap op Technolab van gemeente ambtenaren, wethouders, juristen en ondernemers op het gebied van Waterstof. Wethouder Yvonne van Delft trapte de middag af met een welkomstpraatje waarin ze vertelde dat samenwerking de sleutel tot succes is op het gebied van energietransitie in de regio. Daarna kwamen drie inspirerende sprekers aan het woord met hun visie op de potentie en de struikelblokken rondom het implementeren van waterstof als de energiedrager van de toekomst.

Workshops

Het was een uniek netwerk-event want de deelnemers werden aan het werk gezet! Tijdens de eerste helft van de workshop kregen ze de volgende vraag: ‘Hoe ziet het Groene Hart er in de toekomst uit?’. Met alle materialen en gereedschappen die aanwezig waren in het Klus lokaal van Technolab gingen de deelnemers aan de slag. In korte tijd werden er drie steden geknutseld compleet met duurzame energieopwekking, circulaire (afval)systemen en bijvoorbeeld een hyperloop. Inspirerend om toekomst ideeën niet alleen te bespreken maar ook visueel te maken!

De tweede helft van de workshop ging over de houding en het gedrag van mensen ten opzichte van duurzaamheid. De deelnemers bespraken in groepjes met elkaar welke zogenaamde ‘biases’ er in de maatschappij zijn rondom bijvoorbeeld klimaatverandering. Herken je zulke misconcepten en vooroordelen ook bij jezelf? 

De workshops waren het startpunt voor de aansluitende netwerkborrel. Onder het genot van heerlijke vegan hapjes werden er goed genetwerkt!