Heb je ooit wel eens gehoord van de biologische klok? Elke dag hebben we te maken met een cyclus van licht en donker, dag en nacht. Het leven op aarde heeft zich aangepast aan deze cyclus, het bepaalt wanneer we slapen of wakker zijn, maar ook wanneer we eten en actief zijn.  Deze aanpassingen aan de cyclus van licht en donker worden aangestuurd door de biologische klok, die zich in een klein gebiedje in onze hersenen bevindt.

In de afgelopen decennia is ons leven echter enorm verandert. We kunnen op elk moment eten en andere middelen bestellen en daarnaast zijn we door straatverlichting en licht in huis langer actief. Zo leeft op dit moment 80% van de wereldbevolking in een gebied met lichtvervuiling en heeft één op de vijf arbeiders in Europa nachtdiensten. Deze 24-uursmaatschappij vergroot de kans op geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen en vormt daarnaast een wereldwijde bedreiging voor de biodiversiteit.

Het BioClock consortium, een samenwerking tussen Nederlandse Universiteiten, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven dat wordt gefinanceerd door NWO in het kader van de Nationale Wetenschapsagende (NWA), wil strategieën ontwikkelen om de biologische klok gezond te houden en daarmee bijdragen aan een duurzame toekomst voor onze planeet en haar inwoners. In samenwerking met het BioClock consortium gaat Technolab de educatie voor dit project verzorgen. Zo zal komend jaar een groep studenten zich tien weken lang inzetten voor dit onderwerp onder begeleiding van Technolab. We hopen dat jong en oud zo meer leert over de biologische klok, wat de impact is van onze huidige 24-uursmaatschappij en hoe zij daarmee om kunnen gaan.

Meedoen als middelbare school aan de Talent & Toekomstweek? Wij nemen contact met je op:

8 + 9 =