Meet the Technotopper: Mike!

Hoera! Onze TechnoTopper Mike werkt alweer twee jaar (en drie dagen) bij Technolab.

 

Mike van de Geijn stelt zichzelf  voor als een soort van highschool dropout. Na de middelbare school geen vervolgstudie gekozen, maar wel áltijd bezig met leren. En dat is helemaal wat Technolab van Mike ziet. Van de Klus ombouwen tot het ontwikkelen van tientallen lesplannen, Mike is altijd in beweging! Als hij niet op Technolab is, sleutelt hij aan motoren en brommers. Hij smeedt messen, doet aan houtbewerking en 3D printen. Of hij is in zijn nieuwe stekkie in Leiden te vinden. We stellen Mike een aantal vragen,  lees je mee?

 

Allereerst Mike, hoe ben je hier op Technolab iets meer dan twee jaar geleden terecht gekomen?

Het was eigenlijk super toevallig. Ik speelde die tijd zo’n drie keer per week met vrienden het spel Risk. Een paar van hen gingen bij Technolab werken en ik hoorde de hele week alleen maar supergave verhalen over wat ze doordeweeks hadden gedaan. Over op wat voor manier ze met het team samenwerkten en hoeveel verantwoordelijkheid ze kregen. Ik was toen eigenlijk heel snel enthousiast, omdat het om wetenschap- en technieklessen gaat. Voorheen heb ik ook technieklessen gegeven bij een zorginstelling, dus bij Technolab voelde het eigenlijk als een perfect fit. De energie was hier zo goed dat ik meteen ben blijven hangen!

 

En met welk project begon je toen?

Ik begon met de Meesterchallenge, dat heb ik drie periodes gedaan en daarna werd ik eigenlijk senior-meester. Toen kwam het Coronavirus en was ik aan het brainstormen hoe ik mezelf waardevol voor Technolab kon blijven maken als we niet fysiek les mochten geven. Samen met collega Chantal kwamen we toen op Zomerlab. We wisten gewoon: we moeten iets doen zodat ook in deze tijd kinderen zichzelf blijven ontwikkelen. Na drie maanden van voorbereiden was daar de geboorte van Zomerlab! Daarnaast heb ik andere Meesters gecoacht, het programma Hackerspace ontwikkeld en uitgevoerd en met Team Mobiel Extra een lessenreeks aan de nieuwe basisschool De Astronaut uitgevoerd.

 

Zo, dat is een hele hoop!

Ja, ik heb uitgerekend dat ik de afgelopen twee jaar met 46 collega’s één op één heb samengewerkt. En ik heb 38 lessen bedacht en ontwikkeld, waaronder drie lessenseries!

 

Wow, jij hebt niet stil gezeten! En met wie werk je nu aan iets?

Nu zit ik sinds begin dit schooljaar in het team van onze leerlijn ToekomstTaal, waar ik iets heel moois voor heb mogen ontwikkelen. Ik heb namelijk een nieuwe leerlijn ontwikkeld, Computational Thinking. ToekomstTaal heeft altijd lesprogramma’s gehad om kinderen te enthousiasmeren om te programmeren en ik heb daarop een verdiepende leerlijn ontwikkeld. Ik ben twee maanden druk bezig geweest met het verweven van de allergaafste programmeerprojecten met mooie lesdoelen, waardoor je als kind van groep 1 tot groep 8 die leerlijn volgt. De testfase is nu begonnen en hopelijk draaien we over 2 maanden de lesprogramma’s op scholen!

 

En dan is dat project na twee maanden hard werken af, hoe voelde je je na het afronden ervan?

Dat was echt geweldig! Ik heb het mogen presenteren aan iedereen van Technolab. Het was fantastisch om al je onderdelen en lessen zo opgesteld te zien staan en iedereen ermee bezig te zien. Dan is het niet meer alleen een idee in je hoofd, maar je ziet het uitgewerkt zoals je het altijd had bedacht. Dat vind ik de magische energie aan lesplannen ontwikkelen, je bent zo lang bezig met een concept en je bent aan het nadenken over wat iemand gaat meemaken. Om het dan af te zien, daar doe ik het echt elke keer voor!

 

Wat bijzonder! En dan iets anders hè, hoe zou je zeggen dat jij gegroeid bent de afgelopen twee jaar bij Technolab?

Zo, dat is een lastige. Ik had niet verwacht dat ik ‘zo lang’ bij een bedrijf zou werken, ik ben iemand die super snel en super graag leert. Dus als ik een halfjaar ergens werkte, dan had ik het meeste van die dingen opgepikt en ging ik verder. Bij Technolab gebeurt er zoveel, waardoor ik me altijd kan blijven ontwikkelen. Ik merk echt dat ik me heel erg heb ontplooid op veel punten en dat ik dat nu echt samenvoeg. Technolab is een soort van het knooppunt van alle lossen dingen die ik gedaan heb en al mijn kwaliteiten. Ik merk dat ik daardoor veel doelbewuster mijn creativiteit gebruik en ondernemender ben geworden.

 

En is Technolab voor jouw gevoel veranderd in deze twee jaar?

Ik denk dat Technolab veel beter is geworden in alles met elkaar verbinden: de stagiaires, Meesters, freelancers, vrijwilligers. We hebben nu bijvoorbeeld iedere woensdag Proeflokaal, waarbij iedereen na de gezamenlijke lunch bij elkaar komt en nadenkt over een ‘probleem’. Hier delen ze echt hun creativiteit met elkaar. Als workshopontwikkelaar voelt dat super fijn, want stagiaires hebben bijvoorbeeld zoveel praktijkervaring en kennis en dat kan ik dan weer heel mooi door verwerken in de lessen.

 

Dan de laatste vraag Mike… Wat was jouw mooiste project bij Technolab?

Dat zou dan toch echt wel de Klus zijn. Het was mijn jongensdroom om echt een Technieklokaal te maken. Dat heb ik ook al een paar keer gedaan in mijn leven, onder andere voor die zorginstelling. Maar om het bij zo’n serieus bedrijf als Technolab te doen, was echt super tof. Ik heb van A tot Z alles uitgedacht en ontworpen, de verantwoording geschreven, alle materialen besteld. Bij Technolab heb ik echt geleerd dat ondernemende van mezelf te gebruiken. Ik ben daardoor nu ook mijn eigen onderneming begonnen in techniekinrichting voor o.a. basisscholen, samen met mijn vader. We hebben een maakbord waarin je al je juiste gereedschappen kan ophangen, waar kinderen zelf mee aan de slag kunnen. En een testkast, waar ze zelf hun prototype kunnen bouwen. Ons bedrijf heet MAKR en de Daltonschool Oegstgeest is onze eerste klant!
(Tekst gaat onder de foto verder)

Hoe tof is dat?! Deze ondernemende en creatieve duizendpoot hopen we nog vele jaren bij ons te hebben. Ben je benieuwd naar de onderneming van Mike? Dat snappen we. Je vind de social media van Makr hier.

Instagram: https://www.instagram.com/makr.techniek

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/makrtechniek/