Pijler van ToekomstTaal

Mediawijsheid

Ken je Technolab Leiden nog niet? Wij zijn een educatief kenniscentrum dat onderwijs verzorgt aan scholen en organisaties in drie leerlijnen: techniek, technologie en natuur. Leerlingen van drie tot en met 18 jaar leren vooral bij ons door te doen, te onderzoeken en zelf dingen te ontwerpen en te maken.  

Momenteel ontwikkelen we drie nieuwe lessen Mediawijsheid voor groep 6, 7 en 8 rondom de thema’s: nepnieuws, online identiteit en beïnvloeding door de media. Kinderen van 10 – 12 jaar gaan op deze middag een online mysterie oplossen, ze gaan op vakantie (of toch niet?) en gaan kijken hoe reclame hen ook onbewust kan beïnvloeden door het spotten van influencers! Lees snel verder hoe de lessen eruit zien.

Groep 6: Het Grote Influencerspel

Onderwerpen: beïnvloeding online, clickbaits, reclame, cookies 

In deze les kruipen leerlingen in de rol van influencers of juist de mensen die erdoor beïnvloed worden. Ze maken lastige keuzes: wél of niet de cookies accepteren? Voor de dure koptelefoon kiezen of toch de goedkopere? Leerlingen ervaren hoe ze bewust en onbewust beïnvloed worden op internet.  

Groep 7: We gaan op vakantie! Of toch niet?

Onderwerpen: nepnieuws, deepfake 

In deze les gaan kinderen op vakantie naar een zelfgekozen land! Of ze nou kiezen om naar de Eiffeltoren te gaan of op safari in Zuid-Afrika, het kan allemaal. Op basis van slimme trucjes en nieuwe technologieën zullen de leerlingen hun omgeving doen geloven dat ze écht op vakantie zijn geweest. Daarnaast leren ze na te denken over het nieuws en de informatie die ze zelf dagelijks voorbij zien komen: hoe onderscheid je eigenlijk nog echt van nep? En waarom delen mensen eigenlijk nepnieuws?  

Groep 8: Technogram

Onderwerpen: online identiteit, wat deel je wel/niet online, online veiligheid, social media 

We delen de hele dag informatie met elkaar op het internet. In deze les leren leerlingen nadenken over wat het kan betekenen om informatie te delen op internet. Technolab daagt ze uit om een mysterie op te lossen aan de hand van tekstjes, foto’s en video’s. Weten ze alle informatie met elkaar te combineren om het mysterie op te lossen? En wat voor informatie deel jij eigenlijk online?  

9 + 6 =

Wil je jouw leerlingen GRATIS aan één van deze drie lessen laten deelnemen op 27 oktober? Schrijf je dan nu snel in!