Klimaatmakers op het Marecollege

Vorige week gingen de leerlingen van het Marecollege aan de slag met het project Klimaatmakers. Dit project wordt door Technolab in samenwerking met het Klimaatmuseum uit Amsterdam georganiseerd. Het doel is om leerlingen uit te dagen, om na te denken over oplossingen voor klimaatproblemen.

Het Klimaatmakers spel

Op maandag begonnen we met 5 tweede klassen van het Marecollege. De leerlingen speelden die dag het uitdagende klimaatmakers spel, ontworpen door het Klimaatmuseum. Dit gaf de leerlingen inspiratie voor een klimaatprobleem dat ze wilden gaan oplossen. Ze mochten hun fantasie erop op loslaten en hoefden geen rekening te houden met de werkelijkheid. Hierdoor ontstonden allerlei creatieve ideeën.

Klimaatkunst maken

Op woensdag kregen de leerlingen de kans om hun definitieve idee uit te werken in een klimaatkunstwerk. Hiervoor had Technolab alle materialen uit de kast getrokken. Het schoolplein werd omgetoverd tot een grote werkplaats en alle groepjes gingen met veel enthousiasme aan de slag. Hierbij kregen zij hulp van de Leidse kunstenaar Karl Karlas en de Utrechtse kunstenaars Maartje de Goede en Jana Vis.

Creatieve klimaatuitvindingen

Het groepje van Sander heeft bijvoorbeeld een vliegend huis bedacht. Ze zijn op dit idee gekomen door de watersnoodramp van 1953. “Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. Wij willen voorkomen dat er opnieuw een ramp gebeurd zodra de dijken het niet meer houden”, aldus Sander. Daarom hebben ze een huis bedacht dat kan vliegen. Sander weet nog een ander voordeel van zo’n huis: “Je kunt je huis makkelijk verplaatsen naar een ander land, haha.”

Het groepje van David, Marieke en Nina bedachten een oplossing voor de plastic soep in de oceaan: Charlie de vis, een robotvis, die alle rommel opslurpt en verzameld in zijn buik. “Zodra hij vol zit zwemt hij naar het land toe, zodat het plastic uit zijn buik kan worden gehaald. De vis werkt op zonne-energie, waardoor het ook nog eens goed is voor het milieu”. 

De veiling

Vrijdagmiddag werd er een tentoonstelling gehouden in Speeltuin Zuiderkwartier, om alle kunstwerken te laten zien. Iedereen was uitgenodigd om te komen kijken. Alle leerlingen presenteerden met trots hun kunstwerk en het idee erachter. Daarna werden de 5 gekozen klimaatuitvindingen geveild aan het publiek. Als tegenprestatie moesten de mensen uit het publiek een klimaat verbeterende belofte doen. Zo werd er bijvoorbeeld beloofd om voor 5 maanden lang vegetarisch te eten. Ook bood een meneer om de komende 10 jaar niet met het vliegtuig op vakantie te gaan. Deze belofte was zo succesvol dat het kunstwerk aan hem geveild werd!

Het was een geslaagde middag waarbij alle leerlingen en ook het publiek klimaatbewust heeft nagedacht. En nu hopen dat iedereen zich aan zijn belofte houdt!

Interesse om volgend jaar ook mee te doen met Klimaatmakers?

12 + 7 =