Je eigen games maken? Dat kan tijdens Digispel!

Een game programmeren? Dat kun je leren! Leerlingen van het Da Vinci College Lammenschans hebben de afgelopen zes weken hard gewerkt aan het maken van hun eigen game. Onder leiding van Kim en Mischa van Technolab Leiden leerden de jongeren alles over het bedenken en programmeren van een game. Want waar let je zoal op? Hoe zit het met de spelregels? En is er wel genoeg variatie voor de gamers? Wij vroegen Daan, Mohammed en Sem naar hun zelfgemaakte game. En kun je nu niet wachten om een stukje van hun game te zien? Scroll alvast naar beneden voor het beeldmateriaal!

Kunnen jullie wat vertellen over de Digispel lessen?

De eerste les begonnen we met leren hoe een spel werkt. Kim (leerkracht) had in een PowerPoint laten zien aan welke regels het spel moet voldoen. We maakten eerst individueel een spel. Aan gezamenlijke spel werken we nu zo’n twee weken, dus acht lessen in totaal. Via www.construct.com kun je je eigen game maken. Je tekent eerst bijvoorbeeld de achtergrond. Daarna kun je je characters toevoegen, die tekenen we zelf. Vervolgens moet je handelingen toevoegen aan zo’n character, dat ‘ie bijvoorbeeld zelf kan lopen. Je kunt steeds levels toevoegen. Rechtsboven staan er vijf hartjes en wanneer het character doodgaat, gaat er een hartje vanaf. We gaan eerst testen hoe moeilijk de game is voor anderen is. Als het character niet snel doodgaat, maken we nog een paar andere levels. Als het character wel heel snel doodgaat, maken we hier het eind-level. In bijna elke game werken ze met van die levens, zoals die hartjes.

 

En hoe gaat jullie spel?

Het spel begint in het ziekenhuis. Onze character komt net uit een coma en moet wegrennen voor de zombies. Er is namelijk een zombie-apocolypse. Dan ziet hij een huis waar hij naar binnen moet, maar daar staat een evil character. Deze character brengt ons naar een portal waar hij ons allerlei goede materialen geeft, zoals wapens. Tijdens deze route moeten we oppassen voor de vleermuizen, want als je die aanraakt ben je dood. Tussendoor staan er soms speciale kistjes, als je die weet aan te raken krijg je wapens. Tot hier zijn we nu, dus we gaan tijdens deze les verder werken aan andere levels.

 

Hoe kwamen jullie aan de inspiratie voor dit spel?

We begonnen met het idee over het ziekenhuis. Als je daar gewoon begint, kom je steeds verder en krijg je steeds meer ideeën. Dan bedenk je: wat is er nu leuk om nog meer hier te maken? Je moet eigenlijk gewoon maken wat je zelf leuk vindt om te doen. We gamen zelf ook veel. Dit is dus echt een soort survival-game, zoals Warzone of Call of Duty. Het lijkt eigenlijk een beetje op de serie Walking Dead.

 

Ook zo benieuwd geworden naar de game van Daan, Mohammed en Sem? Check hier het resultaat! Het is nog niet helemaal af… máár, het ziet er heel tof uit!