Primair Onderwijs (PO)

Welke workshop past bij jouw groep?

Experimenten met elementen

Groep 1 en 2

“Ik bof toch maar,” zei Wouter Water, terwijl hij naar zijn spiegelbeeld in het water keek. Met deze zin start het beeldverhaal bij de workshop ‘Proefjes’. De leerlingen maken kennis met de vier elementen door middel van verschillende proefjes. Wie kan de grootste bel blazen? Welke soorten aarde zijn er allemaal? En als we in het water vallen, zinken wij dan? Dat zijn allemaal vragen waarop de leerlingen het antwoord ontdekken.

Praten met apparaten

Groep 3

Leerlingen maken kennis met onze ranjarobot en geven de robot allemaal instructies die de robot opvolgt, iedereen wil graag een opdracht geven! De kleine ozobots moeten de juiste route afleggen om thuis te komen, maar zij kunnen alleen maar vier kleuren lezen. De leerlingen helpen de schattige Cubetto zijn weg vinden door de ruimte,woestijn of de oceaan, terwijl ze obstakels moeten vermijden. Tot slot maken de leerlingen zelf een robot die kan bewegen. Spelenderwijs komen de leerlingen erachter hoe een robot werkt

Draadkunst

Groep 4 

De leerlingen ontwerpen een draadfiguur die kan blijven staan. Dit doen ze door te experimenteren met hout, kammetjes en ijzerdraad en gereedschappen. Leerlingen ontdekken dat er op verschillende manieren gekeken kan worden. En onderzoeken spelenderwijs hoe massa en evenwicht werken. Ze ervaren ook dat het in 3D het niet altijd wordt zoals je het in je hoofd hebt…

De leerlingen maken kennis met beeldend kunstenaar Alexander Calder en zijn bijzondere draadfiguren. Deze workshop kunnen we aansluiten bij elk schoolthema, Laat ons van tevoren weten in welk thema jullie het willen laten vormgeven.

Pretpark bouwen

Groep 5

Vol enthousiasme roepen de leerlingen de namen van verschillende pretparken door de workshopruimte wanneer er gevraagd wordt welke pretparken zij kennen. Ze kunnen niet wachten om hun eigen droompark te bouwen. Dit doen zij met verschillende materialen. De leerlingen vinden het vaak het leukst dat zij op elkaars werk door mogen bouwen, op deze manier ontstaat er een groot pretpark dat is samengesteld door de hele klas.

Bruggen bouwen

Groep 6

“Die van ons kan 24 blokken dragen!” klinkt het trots wanneer een groepje leerlingen hun brug test en daarmee een Technolab-record vestigt. Tijdens de workshop Bruggen bouwen leren leerlingen verschillende technieken om een brug zo stevig mogelijk te maken. Daarnaast leren zij verschillende soorten bruggen kennen. Het spannendste onderdeel van de workshop is het testen van de brug boven een bak met water. Is de brug wel stevig genoeg om minimaal 2 houten blokken te dragen?

Ontwerp je attractie

Groep 7

“Een achtbaan!” is vaak het eerste dat geroepen wordt wanneer de leerlingen horen dat zij een eigen attractie mogen ontwerpen en in elkaar zetten. Uiteindelijk blijkt dat dat erg lastig is en komen zij met andere creatieve ideeën. Vol enthousiasme presenteren de leerlingen hun eigen attractie aan de rest van de klas. Er komen ontzettend veel spannende publiekstrekkers voorbij! Stonden deze maar echt in een attractiepark.

Maken en Praten met apparaten

Groep 6/7 en 8

Je eigen bewegende hulp robot bouwen, werken met robots zoals Thymnio, routes afleggen met de ozobots en kan jij je handen stil houden tijdens het maken van de bibberspiraal? In deze workshop leren leerlingen verschillende technische vaardigheden die jouw 21st century skills bevorderen! Dat is goed meegenomen voor de toekomst. Tijdens de workshop komen leerlingen er speelsgewijs achter hoe een robot geprogrammeerd wordt en hoe een robot beweegt en denkt!

Stoepplantjes (in samenwerking met de Hortus)

Groep 7/8

Onkruid bestaat niet! Deze ongewenste plantjes die op onmogelijke plekken kunnen groeien in de stad worden vaak weggehaald door mensen, terwijl ze eigenlijk heel mooi en nuttig zijn. Met een speurtocht gaan we op zoek naar deze plantjes en gaan de kinderen ze van dichtbij bekijken. De kinderen leren dat deze plantjes heel bijzonder zijn en dat je sommigen zelfs kunt eten!
Op locatie: @Hortus

Mens & Microbiologie

Groep 8

“Supercool!” wordt vaak door de klas geschreeuwd wanneer de leerlingen naar hun eigen haar of kleding kijken door de microscoop. Er wordt vergeleken hoe de draadjes lopen in een trui, en welk patroon een spijkerbroek heeft. De workshop richt zich voornamelijk op de wereld van schimmels en bacteriën, deze ontdekken de leerlingen met een kwartet over micro-organismen.
En weet je bijvoorbeeld hoeveel bacteriën op één stipje van een pen passen? Ook kijken de leerlingen naar verschillende preparaten en worden verwonderd door alles wat zij met het blote oog niet kunnen zien. En dat is meer dan je denkt!

Deze workshop wordt gegeven in samenwerking met farmaceutisch bedrijf Janssen.

“Bij Technolab mochten we gewoon dingen maken! Iets van de kermis. Autootjes, en toen ik naar het volgende groepje ging een glijbaan!”

Timo, 5 jaar

Leerling