Nieuwe studenten gaan de uitdaging aan!

Douche jij ook elke dag? Of ga je dagelijks naar de wc? Wist je dan dat er ons afvalwater resten van medicijnen kunnen zitten? Elk jaar komt er een grote hoeveelheid aan medicijnresten in ons afvalwater terecht, van pijnstillers tot hormoonverstorende stoffen. Die medicijnresten zijn behoorlijk moeilijk uit ons afvalwater te filteren, waardoor ze uiteindelijk via het oppervlaktewater in ons milieu terecht komen.

Belangrijk

Onze MLO-studenten, Rick en Robin van MBO Rijnland en Hogeschool Leiden, werken verder aan het onderzoek dat voor de zomervakantie door de eerste groep studenten voor het Hoogheemraadschap van Rijnland werd uitgevoerd. Ze willen weten wat voor soort geactiveerd koolstof het beste werkt om die medicijnresten uit het afvalwater te halen. Als het ze lukt, dan kan het Hoogheemraadschap in 2020 een afvalwaterzuiveringsinstallatie bouwen waar de medicijnresten uit het afvalwater kan worden gehaald.

Op 6 september bezochten Rick en Robin de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Leiden Zuid West. Hier kregen ze meer te horen over hoe het zuiveren van afvalwater gedaan wordt en waarom het belangrijk is om medicijnresten uit het water te filteren. Ook kregen ze een rondleiding door de laboratoria van Aquon.

Bacteriën

De eerste indruk? “Groot, heel groot, veel groter dan verwacht.” zei Rick. “Er is ook veel meer gaande dan verwacht. Als kind denk je, het water gaat door het putje en stroomt vervolgens door een filter en het komt gewoon weer schoon terug door de kraan. Ik vind het ook erg interessant dat ze ook iets met bacteriën doen. Elke plek doet z`n eigen ding en op elke plek wordt er weer iets anders opgeslagen.”

Robin: “Ik wist van te voren niet echt wat ik moest verwachten. Na het bezoek aan de afvalwaterzuiveringsinstallatie is alles duidelijker. Waarvoor je dit doet en wat je er mee kan bereiken: het verbeteren van de wereld en het milieu.”

Silo

Op de vraag wat ze van de opdracht vinden antwoordt Rick “Ik vond het ontzettend interessant om er achter te komen hoe serieus het eigenlijk was. Als dit succesvol is dan gaan ze een enorme silo bouwen waar ze dit gaan doen. Het gaat dus over de toekomst van een bedrijf. Dat zie je als stagiair niet aankomen. Zo hé, dat is wel gaaf!”

Kijk voor meer informatie over het Open Innovatie lab op openinnovatielab.nl!

Meedoen als middelbare school aan de Talent & Toekomstweek? Wij nemen contact met je op:

3 + 11 =