Maakplaats071 – Primair onderwijs

Maakplaats071 is de plek op Technolab waar we kinderen nieuwsgierig willen maken naar techniek, technologie en zelf dingen maken. En dat doen we met maakonderwijs!  

Ben je een maker, uitvinder, ontwerper of knutselaar? Je hebt een idee. Of het werkt, dat weet je nog niet. Experimenteren, testen, verbeteren, het kan niet fout het kan alleen maar beter. En dat geeft ruimte. Om het zelf te doen. Om te ontdekken. En om te leren. Kinderen stimuleren we graag te leren door te ontdekken, te bouwen en te doen. We denken dat kinderen door te maken oplossingen leren bedenken en zelfstandiger, creatiever en handiger worden.

We hebben twee superleuke workshops gebaseerd op werk van Alexander Calder, de Waterwonderen in Balans. Daarnaast hebben we ook op maat gemaakte maakworkshops, lees hier over de workshop in ruimtethema! Interesse in Maakonderwijs? Neem contact op! En af en toe geeft Technolab een Maakfeestje, kom je dan zelf iets maken?! 

Lees hieronder wat we in het verleden nog meer hebben gedaan met maakonderwijs!

Maken met apparaten

Om iets te kunnen maken, zijn gereedschappen cruciaal. Met een schaar en lijm kun je al een heel eind komen. Maar er is veel meer dan dat! Met behulp van computerprogramma’s kan je 2D en 3D ontwerpen maken, die je echte objecten kunt laten worden met bijvoorbeeld een 3D printer of een vinylsnijder. Uit hout en acrylaat kan je je eigen figuren maken met een lasersnijder, zoals te zien is in het filmpje (rechts). Voor textiel hebben we dan weer naaimachines in huis. Ook kan je nog elektronica toevoegen om je werkstuk nog meer tot leven te brengen. De mogelijkheden zijn eindeloos, volg je creatieve hart!

Maken met afval

Duurzaamheid en recycling spelen een belangrijke rol in onze maatschappij. Ook daar weet de Maakbus wel raad mee! In oktober hebben scholieren met behulp van afval een Klein Duurzaam Leiden gemaakt. Denk hierbij aan een soort Madurodam, maar dan bekeken door een duurzame bril. Met allerlei huisafval hebben leerlingen uit het basisonderwijs hún Leiden van de toekomst gemaakt. Figuurzagen, lijmpistolen en soldeerbouten werden goed gebruikt met prachtige creaties als resultaat, die tijdens de herfstvakantie in het stadhuis te bewonderen waren.

Maken met elkaar

Maakplaats071 zou niet mogelijk zijn zonder financiële steun, onder andere Fonds 1818 heeft een belangrijke bijdrage geleverd voor de aanschaf van diverse materialen en gereedschappen. Bekijk in het filmpje (rechts) een bezoek van Fonds 1818 aan ons Maaklab!

Nog niet uitgelezen? Lees dan hier een interview over Maakeducatie!

Wil je op de hoogte zijn van alles dat er op en rond Technolab gebeurt?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Technolab Leiden

Telefoonnummer:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

Fan van Technolab

Technolab moet je meemaken!

Wij zijn erg blij met uw donaties.

Zullen we elkaar volgen? Leuk!

Facebook Twitter