Workshops op Technolab locatie Boerhaave (VO)

Hier staan onze workshops voor het voortgezet onderwijs, deze worden gegeven op onze locatie in Rijksmuseum Boerhaave.

Biomimicry - Brugklas

Leren van de natuur

De oudste botanische tuin van Nederland ligt in Leiden en is de locatie voor de workshop biomimicry. Hoe kunnen we een rampgebied zo goed mogelijk bevoorraden vanuit de lucht? En wat kunnen we daarbij leren van de planten en dieren? Moeder natuur heeft een hoop slimme trucjes bedacht om alledaagse zaken handig aan te pakken. Zo zijn plantenzaden echte superzwevers! En wil je de beste schuilhut leren maken dan kan je de kunst het beste afkijken van vogels.

Deze workshop wordt in samenwerking gegeven met én in de Hortus Botanicus.

Anatomie - Brugklas

Hoe werkt mijn lichaam?

Zodra de bloeddrukmeter tevoorschijn komt is de eerste vraag: “Is mijn bloeddruk eigenlijk wel goed?” Leerlingen vinden het toch wel een beetje spannend om aan zichzelf te meten. Ook vinden zij het interessant om te weten waar onze grote organen zitten, en wat doen die organen eigenlijk allemaal? Gelukkig hebben we een skelet om deze organen te beschermen, maar waarom zijn het zoveel botjes? Anatomie is een workshop die veel vragen opwekt bij de leerlingen. Het leren kennen van je eigen lichaam is spannend en ontzettend interessant!

Droge voeten - Onderbouw

Water: vriend of vijand?

In deze workshop onderzoeken we waterbeheer en daarmee verwante risico’s. Hoe stroomt en pompt het water door Nederland, hoe groot zijn de kansen dat het fout gaat en wat zijn dan de gevolgen?
Vervolgens bouwen leerlingen in groepjes zelf hun eigen veilige dorp. Hiervoor moeten zij met een beperkt budget bijv. dijken en gemalen aankopen, maar ook leuke en andere nuttige dingen. Ter afsluiting presenteren de groepjes hun dorpen aan elkaar. Welke keuzes bepalen hoe het dorp er uiteindelijk uitziet en hoe veilig is het dan?

Deze workshop wordt in samenwerking gegeven met én in het Rijksmuseum Boerhaave.

(W)etenschappelijk - onderbouw

Toekomstbestendig eten

Hou je van lekker eten? Wij ook! Maar dat iedereen op onze planeet ook lekker kan eten, is nog niet zo vanzelfsprekend. Wat moet er dan gebeuren en wat is daarbij belangrijk? De leerlingen bekijken welke aspecten van belang zijn om mensen veilig te kunnen voeden. Denk aan bestrijdingsmiddelen, genetische manipulatie, maar ook milieu en arbeidsomstandigheden. Natuurlijk zijn we ook aan het ruiken en proeven, want een workshop over voeding zonder iets te snoepen, daar zit niemand op te wachten.

Deze workshop wordt in samenwerking gegeven met én in de Hortus Botanicus.

Groen geeft energie - 2e klas

Energie uit de natuur gebruiken

Duurzaamheid, zonne-panelen, groene energie… Bekende termen, maar vanwaar die ophef!? Hoeveel energie gebruiken jij en ik nu eigenlijk? Dat is best wat! Energie is overal, hoe kunnen we de energie uit de natuur vangen, behouden en/of omzetten? Dit vraagstuk biedt de kapstok voor onderbouwleerlingen de wetenschappelijke cyclus te doorlopen. Onderzoek doen, werken aan een betere wereld, samenwerken en resultaten presenteren gebundeld in één workshop. Daar krijg je energie van.
Dit klopt niet hoor, die LEDlamp verbruikt bijna geen Watt. Kijk dan!” – Leerling 2e klas VMBO

Deze workshop wordt in samenwerking gegeven met én in het Rijksmuseum Boerhaave.

BioTech - Bovenbouw

Hoe ziet mijn DNA er eigenlijk uit?

Wat is DNA? En hoe zorgt DNA ervoor dat enzymen worden aangemaakt? Antwoord op deze vragen wordt gegeven tijdens onze BioTechTastische workshop! Leerlingen stellen hun eigen DNA samen door middel van kleurcodes. Daarnaast maken zij kennis met eiwit afbrekende enzymen die te vinden zijn in verse ananas en kiwi! Leerlingen vinden het erg interessant om er achter te komen dat er gesleuteld wordt aan het DNA van producten die dagelijks gebruikt worden. Mag dit eigenlijk wel?

Evolutie - Bovenbouw

Selectie, DNA en leefomstandigheden

Evolutie, wat is dat eigenlijk? De meeste leerlingen kennen het begrip en de grondlegger Charles Darwin. Wanneer er wordt gevraagd wat evolutie precies is, blijft het even stil. Leerlingen leren wat selectie en variatie inhoudt en wat deze begrippen te maken hebben met evolutie. Aan het eind van de workshop ontwerpen en bouwen zij een eigen watermens. Dat vinden zij erg leuk! Vol trots presenteren zij hun watermens aan hun klasgenoten. Welk groepje heeft het best nagedacht over hun watermens? Vol spanning wachten de leerlingen op de uitslag van deze vraag. Deze mag spannender en preciezer. Wat doen ze?

Wil je op de hoogte zijn van alles dat er op en rond Technolab gebeurt?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Technolab Leiden

Telefoonnummer:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

Fan van Technolab

Technolab moet je meemaken!

Wij zijn erg blij met uw donaties.

Zullen we elkaar volgen? Leuk!

Facebook Twitter