Workshops op Technolab locatie Boerhaave (PO)

Hier staan onze workshops voor het basisonderwijs (groep 6, 7 en 8), die worden gegeven op onze locatie in Rijksmuseum Boerhaave.
Ook hebben we nog meer workshops voor groep 4 tot en met 8 die worden gegeven op onze locatie aan de Zweilandlaan.

Stroom geeft energie - groep 6

Stroom van ontdekking tot toekomst

In deze workshop maken de leerlingen een reis van de eerste elektriciteit tot de huidige uitdaging om alle huizen van stroom te voorzien. De leerlingen krijgen een introductie over de ontdekking van elektriciteit en mogen met een plasmabol experimenteren. In Rijksmuseum Boerhaave speuren ze door de zaal en proberen ze een stroomkring te bouwen.
Hierna spelen ze een spel waarbij ze huizen en wijken van stroom moeten voorzien. Ze kunnen olie verstoken in een energiecentrale, maar ook investeren in onderzoek en zonnepanelen betaalbaar maken. Ze maken zelf de afweging hoe ze zo snel mogelijk naar een duurzame toekomst gaan.

Deze workshop wordt in samenwerking gegeven met én in het Rijksmuseum Boerhaave.

Droge voeten - groep 7-8

Water: vriend of vijand?

In deze workshop onderzoeken we waterbeheer en daarmee verwante risico’s. Hoe stroomt en pompt het water door Nederland, hoe groot zijn de kansen dat het fout gaat en wat zijn dan de gevolgen? Vervolgens bouwen leerlingen in groepjes zelf hun eigen veilige dorp. Hiervoor moeten zij met een beperkt budget bijv. dijken en gemalen aankopen. Daarnaast moet er geld zijn voor leuke dingen, zoals speeltuinen en sportvelden, maar een ziekenhuis en een school zijn ook nodig. Welke keuzes bepalen hoe het dorp er uiteindelijk uitziet en hoe veilig is het dan? Ter afsluiting presenteren de groepjes hun dorpen aan elkaar.

Deze workshop wordt in samenwerking gegeven met én in het Rijksmuseum Boerhaave.

Deze workshop is onderdeel van een workshopserie, maar kan ook los geboekt worden. We raden aan om de hele workshopserie te volgen. Hierbij volgen de leerlingen een les in Rijksmuseum Boerhaave over de geschiedenis van waterbeheer, volgen ze deze workshop en gaan ze op school een oplossing voor wateroverlast in deze regio ontwerpen. Ga voor meer informatie naar de seriepagina van Droge voeten.

Microbiologie - groep 8

De microscoop vergroot onze kennis!

“Supercool!” wordt vaak door de klas geschreeuwd wanneer de leerlingen naar hun eigen haar of kleding kijken door de microscoop. Er wordt vergeleken hoe de draadjes lopen in een trui, en welk patroon een spijkerbroek heeft. De workshop richt zich voornamelijk op de wereld van schimmels en bacteriën, deze ontdekken de leerlingen met een kwartet over micro-organismen.
En weet je bijvoorbeeld hoeveel bacteriën op één stipje van een pen passen? Ook kijken de leerlingen naar verschillende preparaten en worden verwonderd door alles wat zij met het blote oog niet kunnen zien. En dat is meer dan je denkt!

Deze workshop wordt gegeven in samenwerking met farmaceutisch bedrijf Janssen, in het Rijksmuseum Boerhaave

Wil je op de hoogte zijn van alles dat er op en rond Technolab gebeurt?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Technolab Leiden

Telefoonnummer:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

Fan van Technolab

Technolab moet je meemaken!

Wij zijn erg blij met uw donaties.

Zullen we elkaar volgen? Leuk!

Facebook Twitter