​TADAAAAA!!!!

Met trots presenteren we jullie Technolab Zomerlab!
Kom jij ook programmeren, uitvinden of groen doen? De keuze is reuze!

​DE KEUZE IS REUZE!

Je kunt meedoen aan een van onze projectweken. Dan ben je dinsdag tot en met vrijdag elke ochtend bij ons en kruip je in de huid van een programmeur, een uitvinder of een bioloog. Je mag bijvoorbeeld lekker aan de slag met alle programmeerbare apparaten die wij hebben. Maak jij je eigen bestuurbare auto of ander voertuig? Of ontdek wat er bij komt kijken als je je eigen uitvinding realiteit wilt maken. Je kan hierbij gebruik maken van al onze gereedschappen van kolomboormachines tot 3-D printers. Ga je liever op survival in de stad of wil je meehelpen met het vergroenen van Leiden? Alles kan, kies de week of weken die bij jou passen.

En past een projectweek niet in je planning? Dan kan je ook kiezen voor de middagworkshops à la carte! Welk menu stel jij hiermee samen? Je kan kiezen uit wel negen verschillende workshops! Van je eigen drone bouwen tot survivallen in de stad. Van een workshop stoepplantjes in de Hortus tot het ontdeklab waar al je zintuigen verrast worden.

​PROJECTWEKEN

Tijdens een projectweek ben je van dinsdag tot en met vrijdag aanwezig. Je doet mee aan workshops over de thema’s programmeren, groen doen of uitvinden.

PROGRAMMEERWEEK

Leeftijd: van 4 tot 12
Data: Gesloten
Tijd: van 9:30 tot 12:00
Prijs: €100

Ga aan de slag met super coole programmeertools, zoals Cubetto, Dash en dot, Ozobot, Littlebits, Makeymakey, Microbit en Maqueen. Je leert verschillende programmeertalen en gaat deze ook zelf uitvoeren. Maak bijvoorbeeld je eigen muziekinstrument door de Makeymakey op de juiste manier te programmeren. Of programmeer de Maqueen-robot zo dat deze een speciaal parcours volgt. De week sluiten we feestelijk af met een demonstratie van al jullie geprogrammeerde ontwerpen!

GROENWEEK

Leeftijd: van 4 tot 12
Data: Gesloten
Tijd: van 9:30 tot 12:00
Prijs: €100

Ontdek de geheime schatten van de natuur! De eerste projectweek gaat over overleven in de stad. Je gaat hutten bouwen, vuur maken, eetbare planten zoeken en nog veel meer. Kies je voor de tweede week dan ga je als een bioloog aan het werk. Je maakt een eigen herbarium, gaat vogels spotten, slootwater onderzoeken en helpt mee met het ontwerpen van een echt groen dak. Op vrijdag wordt de week vrolijk afgesloten en mogen jullie je ontwerpen en plantjes mee naar huis. 

UITVINDERSWEEK

Leeftijd: van 4 tot 12
Data: Gesloten
Tijd: van 9:30 tot 12:00
Prijs: €100

Kan jij als een echte uitvinder denken? Deze week ga jij allerlei problemen oplossen! Je gaat niet alleen denken als een uitvinder, maar ook bouwen als een uitvinder. Bouw een prototype met allerlei verschillende materialen en gereedschappen en ontdek wat er allemaal mogelijk is. Aan het einde van de week is er een heuse tentoonstelling van alle uitvindingen, die natuurlijk mee naar huis mogen.

​WORKSHOPS À LA CARTE

In plaats van een hele week, kan je ook een middag langskomen voor een workshop. Je kan een workshop doen met dezelfde thema’s: programmeren, groen doen of uitvinden.

PRATEN MET APPARATEN

Leeftijd 4+
Data: Gesloten
Tijd: van 13:30 tot 16:00
Prijs: €20

Wat is programmeren en hoe werkt dat eigenlijk? In deze workshop kruip je in de huid van een robot om zo kennis te maken met programmeren. Je leert verschillende robotjes (Cubetto, Ozobots, Dash & Dot) aansturen met de taal die zij spreken. Voer opdrachtjes uit en ontdek wat jij de robots kan laten doen!

ONTWERP JE ATTRACTIE

Leeftijd 7+
Data: Gesloten
Tijd: van 13:30 tot 16:00
Prijs: €20

Wat is jouw favoriete attractie? Of kan jij een attractie bedenken, die nog niet bestaat? In deze workshop ontwerp en bouw je een attractie met (technisch) LEGO en breng je deze in beweging met het programmeerprogramma Scratch .

BOTSENDE BOTS

Leeftijd 10+
Data: Gesloten
Tijd: van 13:30 tot 16:00
Prijs: €20

Klaar voor de start, af! Wordt jouw team de winnaar van de “Botsende Botswedstrijd”? Bouw in groepjes van 2 à 3 kinderen een eigen robotauto met restmateriaal. Een auto die kan rijden en aangestuurd wordt door de Micro:bit. Wie krijgt de auto zo geprogrammeerd dat deze het parcours kan afleggen?

STADSAFARI @ KINDERBOERDERIJ MERENWIJK

Leeftijd 4+
Data: Gesloten
Tijd: van 13:30 tot 16:00
Prijs: €20

Op safari in eigen omgeving! Onderzoek hoe je kunt overleven van de natuur in de stad. Kleine diertjes en plantjes kunnen dit al, dus die gaan we zoeken om van hen te leren. Je maakt je eigen loep zodat je de omgeving goed kunt bekijken. We gaan samen op jacht naar eetbare planten, water filteren en onder begeleiding ga je zelfs vuur maken om aan het einde van de dag een complete maaltijd te hebben!

STOEPPLANTJES @ HORTUS

Leeftijd 7+
Data: Gesloten
Tijd: van 13:30 tot 16:00
Prijs: €20​

Onkruid bestaat niet! Deze plantjes kunnen op onmogelijke plekken groeien en worden vaak weggehaald door mensen, terwijl ze eigenlijk heel mooi en nuttig zijn. Met een speurtocht gaan de kinderen op zoek naar deze plantjes en ze van dichtbij bekijken. De kinderen leren dat deze plantjes heel bijzonder zijn en dat je sommigen zelfs kunt eten!

BIOMIMICRY

Leeftijd 10+
Data: Gesloten
Tijd: van 13:30 tot 16:00
Prijs: €20​

Wist je dat veel uitvinders hun uitvindingen hebben afgekeken uit de natuur? In deze workshop halen kinderen inspiratie uit de natuur om een uitdaging op te lossen. Op welk dier of welke plant baseer jij je uitvinding?

ONTDEKLAB

Leeftijd 4+
Data: Gesloten
Tijd: van 13:30 tot 16:00
Prijs: €20

Proefjes doen en je geen seconde vervelen? Dat kan bij het Ontdeklab! Kan jij een waternoodsramp voorkomen door slim dijken te plaatsen, een huis metselen en daarna nog astronauten-powerfood maken. Krijg jij de 10 proefjes afgestreept? Zintuigelijk beleven en creatief zijn staat bij deze workshop op plek 1!

D’R OP OF D’R ONDER

Leeftijd 7+
Data: Gesloten
Tijd: van 13:30 tot 16:00
Prijs: €20​

Trotseert jouw boot de wildwaterbaan? In deze workshop dagen jou uit om te gaan experimenteren met het fenomeen drijven. Je bouwt je eigen boot en ontdekt wat hij nodig heeft. Blijft ‘ie in balans en hoeveel gewicht kan hij dragen?

DRONE VLUCHT

Leeftijd 10+
Data: Gesloten
Tijd: van 13:30 tot 16:00
Prijs: €20​

Geef je Micro:bit (een mini computertje) vleugels en programmeer deze. Lukt het jou om deze zelfgebouwde drone in de lucht te krijgen en een vlucht te laten maken? In deze workshop ontwerp je in kleine groepjes een drone en onderzoek je wat een goede drone nodig heeft om te vliegen.

“Bij Technolab mochten we gewoon dingen maken! Iets van de kermis. Autootjes, en toen ik naar het volgende groepje ging een glijbaan!”

Timo, 5 jaar

Leerling