Tech It Out Festival!

Tech It Out Festival is een nieuw festival over technologie, wetenschap en de toekomst, speciaal voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Tijdens het festival op 17 september kun je van alles leren over nieuwe technologie, robots, kwantumfysica en nog veel meer. Interessante wetenschappers delen met jou alles wat zij weten en daarnaast kun je ook zelf als een echte onderzoeker aan de slag met spannende gadgets en experimenten! Maak bijvoorbeeld je eigen robot-vriend of teken de toekomst met 3D-pennen. De workshops worden drie keer herhaald, zodat je overal een keer aan mee kunt doen! Tussendoor leest kinderboekenschrijfster Rian Visser voor uit eigen werk.
Onderaan deze pagina lees je meer over de sprekers en de workshops.

Programma

09:30-10:00: Inloop
10:00-10:15: Flitscollege over Robots (Roy de Kleijn)
10:15-10:45: Workshops (keuze uit drie)
10:45-10:50: Afsluiting
11:00-11:15: Flitscollege over diepzee-biologie (Auke-Florian Hiemstra)
11:15-11:45: Workshops (keuze uit drie)
11:45-11:50: Afsluiting
12:00-12:15: Flitscollege over kwantumfysica (Suzanne van Dam)
12:15-12:45: Workshops (keuze uit drie)
12:45-12:50: Afsluiting

Locatie: Stadsgehoorzaal Leiden (Breestraat 60)
Datum: Zondag 17 september

Workshop 1: Praten met apparaten.
De Ozobots zijn de weg kwijt en jij kan ze helpen! Door te praten met de kleine robots kan je ze de wegwijzen en uit de problemen helpen. Praten met apparaten gaat natuurlijk niet met woorden maar met codes. Met welke codes kan jij de Ozobots het snelst helpen?
Workshop 2: Bouw je eigen bibberbotje.
Deze Bibberrobot is een heuse kunstenaar. Met zijn stiftpoten, maakt hij de mooiste kunstwerken. Maak jouw Bibberbot uniek, zodat je hem altijd kunt herkennen.
Workshop 3: Teken de toekomst in 3D.
2D-tekenen is leuk, maar ontdek nu ook jouw 3D-tekenskills! Met deze speciale pen kan jij jouw eigen ontwerp voor de toekomst maken. Is het een mini-robot, is het een spaceship of een gemuteerde inktvis? Hoe ziet volgens jou de toekomst eruit? Laat het ons zien en maak het met de 3D-pen!

Kaartjes kun je bestellen via de Stadsgehoorzaal.

Toegang voor kinderen tot 6 jaar en ouders is gratis.

Heb je een Verwonderpaspoort thuis? Neem het mee, er is namelijk een speciaal Tech-it-out-eiland voor jou!

Roy de Kleijn, robotexpert Universiteit Leiden
Roy de Kleijn is een echte robotexpert. Hij werkt op de Universiteit Leiden en hij onderzoekt hoe robots door ervaring dingen kunnen leren. Als je zelf iets eet dat je vies vindt, ga je het waarschijnlijk de volgende keer niet meer in je mond stoppen. Roy bekijkt of robots, net zoals mensen, ook kennis kunnen ontwikkelen via ervaringen.

Auke-Florian Hiemstra, Bioloog en Willem Wever-deskundige
Auke-Florian is bioloog en doet onderzoek aan dieren uit de diepzee! Waarom? Omdat we er bijna niks over weten! Deze dieren zitten goed verstopt, maar ze zijn wel heel interessant en super gaaf. Auke-Florian voelt zich soms een beetje als een astronaut op de maan, want de diepzee is eigenlijk net zo spannend en onbekend! Auke-Florian is trouwens ook expert bij het tv-programma Willem Wever!

Suzanne van Dam, kwantumfysicus TU Delft
Suzanne van Dam onderzoekt als kwantumfysicus hele kleine deeltjes die we met het blote oog niet kunnen zien. Toch zitten de kleine deeltjes eigenlijk in alles en ze kunnen heel veel. Wist je bijvoorbeeld dat een klein deeltje soms op twee plekken tegelijk kan zijn! Alle kleine deeltjes gehoorzamen aan de rare quantum-wetten en Suzanne denkt dat er heel veel onverwachte dingen mogelijk worden dankzij kleine deeltjes. Zo zouden we ze misschien wel kunnen gebruiken om informatie te teleporteren van de ene plek naar de andere.