Over de WWW

Bij de Willie Wortel Wedstrijd gaat het om uitvindingen: wie doet de origineelste uitvinding? Dat kan een heel nuttige uitvinding zijn, waaraan iedereen iets heeft. Maar het kan ook een heel raar idee zijn: niet nuttig maar wel leuk! De wedstrijd wordt op alle scholen in de regio aangekondigd met posters en flyers. Alle benodigde informatie is ook op deze site te vinden.

Uitvindingen
De wedstrijd begint in de klas tijdens bijvoorbeeld het vak techniek of science. In een paar lessen bedenken groepjes leerlingen verschillende ideeën en werken deze uit op papier. Hierna kiest de klas zelf de beste ideeën uit. Die worden opgestuurd naar Technolab. Scholieren die niet in een klas zitten waar de lessen worden gegeven kunnen op eigen initiatief meedoen.

Halve finale
Uit alle inzendingen kiest Technolab de beste uitvindingen. De bedenkers van deze uitvindingen gaan door naar de halve finale waarin zij hun idee verder uitwerken in een presentatie of eventueel een filmpje. Zo wordt meer duidelijk over werking, materiaal, vorm en doelgroep. Deze informatie gaat naar de bouwers. Dit zijn bedrijven, instellingen en kunstenaars die meewerken aan de wedstrijd. Zij letten op kwaliteit en originaliteit, maar kijken vooral of het idee ook is om te zetten in een prototype.

Bouwen
Rekening houdend met de mogelijkheden van de bouwers stelt Technolab een lijst van 10 finalisten samen. Elk groepje van finalisten wordt gekoppeld aan een bouwer die hen gaat helpen met het bouwen van een prototype. Tijdens de koppelbijeenkomst maken de finalisten kennis met de bouwers. Samen maken ze in de werkplaats een 3D ontwerp of prototype. Hierbij worden de finalisten begeleid door stagiairs van Technolab.

Finale
Begin juni is de finale. Hier presenteren de uitvinders hun prototype aan een deskundige jury, de pers en een zaal vol publiek. Aan het eind van de avond worden de winnaars bekend gemaakt. Na de prijsuitreiking worden de uitvindingen van alle finalisten tentoongesteld in BplusC.

Prijzen
Er zijn vier prijzen te winnen:

  • De WWW-Kanjer (hoofdprijs)
  • Het Lampje (voor de meest innovatieve uitvinding op het gebied van duurzaamheid)
  • De Willie (voor de meest originele uitvinding)
  • De Publieksprijs

Agenda 2019

Vanaf 9 januari Uitvinden maar!
15 februari Uiterste inleverdatum ideeën
13 en 14 maart Halve finales
29 maart en 19 april Prototypes maken
5 juni Finale

Contact

Telefoon: 071-5191324
email: williewortelwedstrijd@technolableiden.nl
Zweilandlaan 4 2334 CS Leiden

Wil je op de hoogte zijn van alles dat er op en rond Technolab gebeurt?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Technolab Leiden

Telefoonnummer:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

Fan van Technolab

Technolab moet je meemaken!

Wij zijn erg blij met uw donaties.

Zullen we elkaar volgen? Leuk!

Facebook Twitter