Leren over leven

Ben je een leerling in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs (havo of vwo) dan kun je hier ontdekken wat bij je past! Dit programma leidt je langs verschillende bedrijven en onderzoeksinstituten ter inspiratie voor je studie, carrière of profielwerkstuk. Bovendien ontdek je door zelf te zien, doen en voelen wat er allemaal is, kan en gebeurt in de Leidse regio. Met leerlingen van andere scholen kies je voor één van de volgende vier programma’s: Oncologie, Biotech, Neurologie of Space. In vijf vrijdagmiddagen krijg je vervolgens zoveel mogelijk indrukken van dit onderwerp. Georganiseerd door Technolab, en ingevuld door bedrijven, musea, de universiteit en de hogeschool van Leiden.

Neurologie (Ben ik mijn brein?)

Het menselijk brein blijft fascineren: alles wat we te weten komen, roept weer nieuwe vragen op. In dit programma kijken we naar alle aspecten die de hersenen zo bijzonder maken: van de persoonlijkheidsgevolgen van een hersentumor tot de neurotransmitters die betrokken zijn bij verliefdheid, en van kunstmatige intelligentie tot de kwestie van de vrije wil. We worden hierbij geholpen door experts uit de Neurochirurgie, Neuro-oncologie en Psychiatrie.

Oncologie (Krijgen we kanker kapot?)

Vrijwel iedereen kent iemand in de directe kring die een vorm van kanker heeft of heeft gehad. Dit programma is opgezet voor wie wil weten wat de huidige stand van de wetenschap is over dit onderwerp, zich afvraagt hoe medicijnen worden ontwikkeld en uiteindelijk in gebruik worden genomen, of die zich wil oriënteren op een studie of beroep in de medische richting. 

Space (Even van de wereld)

Kijk jij ook wel eens naar boven `s nachts naar al die prachtige sterren? En verbaas jij je dan ook over de ruimte en alles wat we daar mee doen? Hoe werken satellieten nou eigenlijk en hoe worden ruimtetechnieken gebruikt voor aardse problemen? We gaan langs bedrijven gespecialiseerd in ruimtevaarttechnieken, krijgen lezingen van onderzoekers en spreken met studenten die hun eigen raketten de ruimte in lanceren. 

Biotech (Leven onder de loep)

Wat hebben veel medicijnen, brood, wasmiddel en politie-onderzoek met elkaar gemeen? Al deze dingen zouden niet mogelijk zijn zonder biotechnologische toepassingen. De afgelopen jaren zijn we steeds meer te weten gekomen over DNA, micro-organismen en enzymen. Door de juiste technieken in te zetten, komen er hele praktische oplossingen voor alledaagse problemen, waarbij we natuur op een slimme manier inzetten. Als je geïnteresseerd bent in techniek én biologie, dan is Biotech perfect voor jou!

Meedoen? Solliciteer dan via jouw school voor deelname aan één van de programma’s. Als je door de school wordt geselecteerd, dan wordt van je verwacht dat je alle bijeenkomsten actief bijwoont en dat je zelf je schoolwerk daarbuiten organiseert (o.a. het inhalen van lessen en toetsen). Ben je docent en wil je weten of dit programma iets is voor jouw leerlingen, neem dan contact met ons op.
Het doel van Leren over Leven is om jongeren kennis te laten maken met een grote diversiteit aan bedrijven en onderzoeksgroepen in Leiden zodat ze kunnen ontdekken waar hun talenten en interesses liggen en bewuster een keuze kunnen maken voor hun toekomst.

Ook heel leerzaam!

Een soortgelijk programma hebben we ook voor vmbo-leerlingen (Talent en Toekomst) en havo-leerlingen (Dromen en Doen).

Onze partners die Leren over Leven mogelijk maken:

Wil je op de hoogte zijn van alles dat er op en rond Technolab gebeurt?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Technolab Leiden

Telefoonnummer:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

Fan van Technolab

Technolab moet je meemaken!

Wij zijn erg blij met uw donaties.

Zullen we elkaar volgen? Leuk!

Facebook Twitter