Primair Onderwijs (PO)

Onze programma’s voor op school

Besteedt jouw school al structureel aandacht aan wetenschap en techniek en digitalisering? Wil je de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren een prominentere plek geven in het curriculum en de praktijk van de klas? Ben je op zoek naar handvatten om dit te bereiken? Wij van Technolab hebben verschillende programma’s om jullie daarbij te inspireren en te ondersteunen.

W&T-onderwijs
Workshops onderzoekend en ontwerpend (O&O) leren in de klas

De leerlingen verplaatsen zich in de rol van onderzoeker of ontwerper en gaan samen vanuit verwondering en nieuwsgierigheid op onderzoek. Onderwerpen die hierbij aan bod komen, worden in samenspraak bepaald en sluiten aan bij de WO-methode en/of het thema van de klas. Samen met jullie kijken we hoe we deze workshops optimaal kunnen laten aansluiten op het curriculum van de school.

POP-UP Technolab- Projectweken

POP-UP Technolab biedt gedurende een week activerend onderwijs aan. We hebben hiervoor twee smaken: de programmeer- en maakweek en de uitvindersweek. Projectweken worden standaard afgesloten met een tentoonstelling voor ouders en andere belangstellenden.

Technolab programmeer- en maakweek
Met de POP-UP Technolab projectweek bieden we een week activerend onderwijs aan op het gebied van maakkunde en programmeren. Programmeerbare elektronica die we hierbij gebruiken zijn onder andere: cubetto, dash en dot, littlebits, ozobots, makeymakey en microbits. In combinatie met voornamelijk gerecycled materiaal creëren we de basis voor creativiteit, ontdekkend spel, samenwerken, experimenteren en fouten maken.

Technolab uitvindersweek
In deze week kruipen de leerlingen in de huid van een uitvinder en gaan ze onder onze begeleiding in groepjes aan de slag om een uitvinding te bedenken, te ontwerpen en te maken. Kinderen doorlopen hierbij de cyclus van “Ontwerpend leren”. Door middel van activerende werkvormen, van brainstormen, via de stippenmethode, tot tournee door de klas, leiden we de kinderen door het ontwerpproces. Deze wordt afgesloten door een presentatie van de groepjes om hun bedachte product of dienst aan de man te brengen.

Workshops voor leerkrachten
Leerkrachttraining onderzoekend en ontwerpen (O&O) leren in de klas

Hoe maak je ruimte voor en stimuleer je de natuurlijke nieuwsgierigheid van je leerlingen? Welke rol neem je als leerkracht aan wanneer je leerlingen de cycli van onderzoekend en ontwerpend doorlopen? Wat is eigenlijk een goede onderzoeksvraag? Dit is een greep van de vragen die tijdens onze leerkrachttraining onderzoekend en ontwerpend leren in de klas aan bod komen. Bij deze leerkrachttraining op maat werken we nauw en actief samen. Van ontwikkeling naar implementatie tot evaluatie. Zelf doen en ervaren staan hierbij centraal. Aan het einde van de training heb je als leerkracht inspiratie en kennis opgedaan en voor een groot deel je eigen ‘Onderzoekend en ontwerpend leren’-programma ontworpen, waarmee je direct aan de slag kunt in je klas.

Workshop Maken en programmeren
Programmeren kun je leren is het motto achter deze workshop. Tijdens deze workshop gaan leerkrachten, ondersteunend personeel en schoolleiders op verschillende niveaus aan de slag met maken en programmeren. Programmeerbare elektronica die we hierbij gebruiken zijn onder andere: cubetto, dash en dot, littlebits, ozobots, makeymakey en microbits. Programmatalen die hier aan bot komen zijn onder andere Scratch en Microsoft MakeCode. Aan het einde van de training heb je, als leerkracht inspiratie en kennis opgedaan om te kinderen in de klas te kunnen coachen tijdens maken en programmeren in de klas.

Meer informatie of aanmelden