Technolab geeft keuzevak ondernemen

De afgelopen 6 weken hebben leerlingen van 3-VMBO-kader van Da Vinci Lammenschans hun eigen onderneming opgezet. Elke week hadden de leerlingen 4 dagen les. Drie dagen praktische theorie en één dag volledig praktisch. De leerlingen leerden hoe je duurzaam kan ondernemen en hoe je een marketingplan opzet. Ook hebben ze een marktonderzoek gedaan om erachter te komen wat hun doelgroep nu écht wil!

Iedere dinsdag gingen ze alles wat ze leerden ook daadwerkelijk toepassen. Zo kregen de leerlingen ieder €5,- (nepgeld) om te besteden op ‘de Technolab materialenmarkt’. Een blanco T-shirt kostte bijvoorbeeld €5,- en een mondkapje €2,50. In groepjes van 4 gingen ze aan de slag met hun businessplan.

Bij het businessplan kwamen allerlei vragen kijken. Wie houdt de administratie bij? Hoe verdien je je inkoopkosten terug? Hoe kan je de kosten laag houden en hoe gaan we meer verdienen? Heb ik thuis nog materialen liggen? Met materialen die je thuis al hebt liggen, kun je de kosten laag houden en ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu!

Na goed over deze vragen nagedacht te hebben, kwamen de leerlingen met hele mooie resultaten! Het ene groepje ging druk aan de slag met naaien, terwijl anderen een design maakten voor een logo. Dit logo drukten ze dan vervolgens af met een zeefdruk.

Afgelopen week kwam het project ten einde. De leerlingen hebben een ‘coronaproof’ markt georganiseerd waar ze hun spullen konden verkopen. En daar leerden ze ook veel van! Zoals onderhandelen met klanten en natuurlijk goed de administratie bijhouden. Het einde was het spannendst. Toen kwam die grote vraag: hoeveel zijn mijn producten nu waard geworden? De leerlingen vonden het hele leuke lessen waar je lekker je eigen ding kon doen.

Meedoen als middelbare school aan de Talent & Toekomstweek? Wij nemen contact met je op:

4 + 6 =