fbpx

In september begint bij ons weer de Meesterchallenge, een leerwerktraject voor jongeren met een tussenjaar, of die gestopt zijn met hun studie. Technolab helpt ze een jaar groeien, uitproberen, werken in teamverband en verantwoordelijkheid nemen. Misschien zijn zij de meester of juf van de toekomst!

Geslaagd, maar wat nu? Voor veel jongeren is een vervolgopleiding kiezen niet altijd makkelijk. Een tussenjaar dan? Of iets beginnen, maar dan is het zó anders dan je dacht…dus weer stoppen, en dan heb je opeens niets. Blijf je op de bank zitten met je talent? Niet doen! Doe mee aan de Meesterchallenge!

De Meesterchallenge is een traject van 10 weken waarin de jongeren workshops en projectweken op het gebied van wetenschap en techniek ontwikkelen, en die ook uitvoeren op basisscholen in Leiden. Ze leren samenwerken, afstemmen, voor een groep staan en hun idee pitchen. Het project gaat komend schooljaar in uitgebreidde vorm de tweede ronde in na de succesvolle pilot van afgelopen jaar met de Onderwijsinnovatie van de gemeente Leiden als bevestigde subsidie.

Persoonlijke ontwikkelingstraining is een wekelijks onderdeel van het Meesterchallengetraject:

Wat vonden de deelnemers van deze trainingen? Hier een aantal reacties op het trainingstraject:

Het interactieve gedeelte van de trainingen sprak mij erg aan; het was niet alleen maar luisteren naar anderen en naar tips die jou kunnen helpen, maar je krijgt ook de ruimte voor eigen inbreng en om zelf te bepalen wat je wil leren

Mooi was de kwetsbaarheid en openheid van iedereen, waardoor je elkaar in heel korte tijd goed kon leren kennen. De grote verschillen in mensen maakte het mogelijk om van elkaar te leren.

Ik vind dat ik in de korte tijd van dit traject toch redelijk wat over mezelf te weten ben gekomen en ik heb naast mijn leerdoelen ook dingen geleerd die mij enorm zullen helpen in mijn carrière straks. Dus daar ben ik heel dankbaar voor!

Chantal Goes is begeleider van de jongeren die op dit moment meedoen aan de Meesterchallenge: Chantal: ‘de jongeren gaan, na een korte kennismakingsperiode, actief op basisscholen aan de slag. Technolab begeleidt ze in hun didactische en pedagogische vaardigheden, én in hun persoonlijke-, en loopbaanontwikkeling.

De jongeren die afgelopen jaar hebben deelgenomen aan de Meesterchallenge waren heel divers qua achtergrond en leer- en ontwikkelvragen. Een divers team dat elkaar mooi aanvulde met één grote gemene deler: de drang om zich te ontwikkelen, te leren en als lid een waardevolle bijdrage te leveren aan het team. Ze hebben dan ook stuk voor stuk een enorme groei laten zien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

 

Dit is een reactie van één van onze partnerscholen over de eerste Meester Challenge pilotgroep:

De meesters van Technolab vielen bij ons op school op door hun professionele opstelling. Zij bleven in contact met de betrokken leerkrachten en er was steeds een goede onderlinge afstemming. Hun rustige uitstraling werkte door op de kinderen. Op onze school werken we ook vanuit de constructie: leerling, gezel en meester, dus dat sloot mooi aan. Als je het mij vraagt hebben de Technolab meesters hun rol als meester uitstekend vervuld!

Esther van de Linden – directeur De Kring – Oegstgeest

Karin is de moeder van Mike, één van de deelnemers aan de Meesterchallenge.

‘Ik had nooit durven dromen dat mijn zoon, op zo’n jonge leeftijd, zo’n uitdagende en inspirerende leerwerkomgeving als Technolab zou vinden. Hij bloeit op, ervaart zingeving en maakt zowel op persoonlijk vlak als talentontwikkeling grote stappen vooruit. Hij kan zijn dromen en idealen concreet maken en krijgt goede begeleiding. Hij leert om zelfstandig én met leeftijdsgenoten samen te werken.

Meedoen aan de Meesterchallenge geeft hem een stevige basis, helpt hem denken in mogelijkheden en geeft heel veel zelfvertrouwen. In de huidige samenleving, met zoveel keuzestress, gun ik iedere jongere een leerwerkplek om te ervaren waar talenten, kansen en persoonlijke interesses liggen.

Heb jij ook zin om komend jaar ons Meesterteam te komen versterken, actief aan de slag te gaan in het onderwijs en hierbij je talenten te ontdekken en tot bloei te laten komen? Meld je aan via meester@technlableiden.nl

Of ken je iemand die hiervoor geknipt is? Stuur dan dit bericht door.

Andere Innovatie Challenges

Meet the Technotopper: Thomas

Meet the Technotopper: Thomas

Meet the Technotopper: Thomas! Hij slijt z’n dagen als dagcoördinator, klusser, stagebegeleider, scouting stamlid, sfeermaker en fulltime afleider. In dat laatste is ‘ie trouwens echt héél erg goed, aldus alle collega’s bij Technolab. We hebben het natuurlijk over...

Digispel

Digispel

Je eigen games maken? Dat kan tijdens Digispel! Een game programmeren? Dat kun je leren! Leerlingen van het Da Vinci College Lammenschans hebben de afgelopen zes weken hard gewerkt aan het maken van hun eigen game. Onder leiding van Kim en Mischa van Technolab Leiden...

De nacht van de leraar was een succes!

De nacht van de leraar was een succes!

De nacht van de leraar 2021 was een succes! Was jij er ook bij? Wat was de nacht van de leraar een feestje! Ook Technolab heeft meerdere workshops gegeven. Zo konden leraren meer te weten komen over Onderzoeken & Ontwerpen, ToekomstTaal en GroenDoen. Vol...