Grote opkomst HPV-vaccinatie dankzij Master Challenge

In opdracht van GGD Hollands Midden hebben Lies Kregting, Lisette Hemelaar en Raven Salemink voor de Master Challenge gewerkt om de vaccinatiegraad voor de HPV-prik minimaal 1% omhoog te krijgen. Deze vaccinatie zorgt ervoor dat de kans dat vrouwen baarmoederhalskanker krijgen sterk daalt. Toch gaan er nog steeds spookverhalen over de prik en zis de afgelopen jaren de opkomst laag gebleven.

Ook de meiden in de groep hadden vroeger hun bedenkingen: “Wij hebben alle drie niet de prik gehaald toen wij vijftien jaar waren. Nu, tien jaar later, hebben wij spijt dat wij deze niet hebben gehaald, omdat wetenschappelijk onderzoek over de hele wereld aantoont dat deze inenting veilig is.” Om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, zijn ze zelf langs geweest bij Leidse scholen om met de scholieren te praten over hoe zij over de prik denken. Daarnaast hebben ze factsheets en posters gemaakt om meer informatie te verspreiden.

“Wij hebben alle drie niet de prik gehaald toen wij vijftien jaar waren. Nu, tien jaar later, hebben wij spijt dat wij deze niet hebben gehaald, omdat wetenschappelijk onderzoek over de hele wereld aantoont dat deze inenting veilig is.”

Tijdens de HPV-prikdag in Leiden werd gelijk duidelijk dat de campagne geholpen heeft. Met een lange rij bij de Vredeskerk had het personeel hun handen vol. De rij werd op een gegeven moment zo lang, dat het zelfs niet meer in het gebouw paste! De GGD heeft aan de hand van de opkomst ook gelijk de hoeveelheid personeel van de prikdagen erna verhoogd. Al met al heeft de groep er voor gezorgd dat de vaccinatiegraad in Leiden is gestegen van 55% naar 83%. Een heel mooie winst! “We zijn al goed op weg met de ontwikkeling van een website en diverse filmpjes, de GGD Hollands Midden kan hiermee verder aan de slag!

Het werk is nog niet klaar. In september zal de tweede vaccinatieronde plaatsvinden, maar ze zien de dag met vol vertrouwen tegemoet.
Wil je zelf meer te weten komen over de HPV-vaccinatie? Volg dan hoezithetmethpv op instagram!

Wil je op de hoogte zijn van alles dat er op en rond Technolab gebeurt?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Technolab Leiden

Zweilandlaan 4 2334 CS Leiden
071-5191324 info@technolableiden.nl KvK: 27372497

Fan van Technolab

Technolab moet je meemaken!

Wij zijn erg blij met uw donaties.

Zullen we elkaar volgen? Leuk!

Facebook Twitter