Yes, daar hebben we wéér een gave samenwerking! Dit keer met Coen en Luuk van de Hogeschool van Amsterdam. Zij volgen de minor duurzaamheidseducatie en werken met Technolab aan een bijzonder dashboard. Wil je meer weten? Lees dan gauw verder!

 

Ha Coen! Eerst even voorstellen hoor… Wie ben je? 🙂

Mijn naam is Coen Blaauboer en ik ben 34 jaar. Op dit moment werk ik als docent meubelmaken op het hout- en meubileringscollege in Amsterdam. Dit combineer ik met een lerarenopleiding mens & technologie op de HvA, een deeltijdstudie.

 

Hoe ben je met Technolab gaan samenwerken?

Samen met Luuk van den Berg volg ik de minor duurzaamheidseducatie en voor één van de modules voeren we een project uit wat met duurzaamheid te maken heeft. Onze opdrachtgever is Jasper van Stichting 2030. Zij zijn bezig met het organiseren van een fysiek festival in Leiden en omgeving wat in het teken van duurzaamheid staat. Voornaamste doel van het festival is laten zien welke initiatieven er al genomen zijn door scholen, bedrijven, verenigingen en buurtbewoners. Op Technolab worden wij begeleid om inspiratiemateriaal voor scholen te ontwikkelen rondom duurzaamheid.

 

Wat is dan opdracht die je gaat uitvoeren bij Technolab?

Luuk en ik hebben de opdracht gekregen om duurzaamheid binnen een school zichtbaar te maken. In veel scholen gebeurt wel van alles, maar niet iedereen is daarvan op de hoogte. Scholen vinden het lastig om het zichtbaar te maken. Wij willen een dashboard ontwerpen om hun duurzame stappen zichtbaar te maken. We hopen er voor te zorgen dat studenten, leerlingen, docenten en ouders er dan meer invloed op hebben. Want stel je voor: met een klas doe je een onderzoek binnen school hoe leerlingen naar school toe reizen. De resultaten verwerk je in een grafiek en die plaats je op het dashboard. Wellicht kan je het koppelen aan de hoeveelheid uitgestoten CO2. Iedereen in de school kan het dan zien en er dus ook iets aan gaan doen. Een challenge om in een bepaalde maand zo veel mogelijk CO2 te besparen door met z’n allen te fietsen naar school bijvoorbeeld!

 

Wat een interessant idee! En wat hopen jullie daarmee te bereiken?

Het dashboard zorgt dus voor inzicht in duurzaamheid en hopelijk stimuleert het om duurzamer te gaan worden en samen met leerlingen uit te zoeken hoe dat dan zou kunnen. De definitieve vorm hebben we nog niet maar we zijn nu zo veel mogelijk voorbeelden van duurzaamheid in school aan het verzamelen en proberen daar iets visueels van te maken. Daarnaast willen we een hand-out maken hoe je bepaalde aspecten van duurzaamheid kan koppelen aan vakken binnen de school.

 

 

Kijk, van dit soort duurzame projecten en initiatieven worden we altijd héél blij. Ben jij ook op zoek naar een mooie, duurzame samenwerking? Bel of mail ons om de mogelijkheden te bespreken! Dat kan naar: info@technolableiden.nl of bel naar 071-5191324!

 

Meedoen als middelbare school aan de Talent & Toekomstweek? Wij nemen contact met je op:

7 + 14 =