De Technolab blog: Dromen & Doen

Dromen & Doen
Een bijzondere samenkomst van jong en oud.
Door Tirza Smits

Tijdens de Dromen & Doen week, georganiseerd door Technolab, krijgen leerlingen uit 4HAVO de kans om aan de slag te gaan met challenges en zich te oriënteren op hun toekomst. De challenge ‘samen zijn’ richt zich op het tegengaan van eenzaamheid bij ouderen. Ik begeleid de groep leerlingen en het blijkt een bijzondere ontmoeting tussen jong en oud te worden.

Vijf leerlingen komen samen, kijken zoekend om zich heen en stellen zich verlegen voor. Deze week krijgen ze tijdens de Dromen & Doen week de kans om een evenement te organiseren voor eenzame ouderen. Het wordt een echte challenge: met maar twee dagen om voor te bereiden en nul euro budget gaan ze aan de slag. Na een snel overleg valt de keuze op een grote spelshow met een quiz, muziekspel, 30 seconds, en als klapper de moppen ronde. Volgens de leerlingen mogen de ouderen namelijk wel eens wat gekkigheid meemaken!

De leerlingen besluiten niet alleen een spelshow te organiseren, maar ook een taart te bakken. Charlie, werkend bij de lokale supermarkt, regelt de ingrediënten voor de taart. Haar werkgever wil dit goede doel best sponsoren met een paar taartmixen en appels. Na een kleine aarzeling, maar met goede moed, durven de leerlingen bij de HEMA te vragen om twee gratis taartvormen, en tot hun verbazing is de reactie positief! Stralend lopen ze naar buiten met de gloednieuw gesponsorde taartvormen. Max houdt zich tegelijkertijd bezig met de promotie: hij regelt een interview op de lokale radio en vertelt enthousiast aan de interviewer: “Als mensen die dag weg gaan met nieuwe vrienden, dan is ons doel bereikt”.

Max houdt zich tegelijkertijd bezig met de promotie: hij regelt een interview op de lokale radio en vertelt enthousiast aan de interviewer: “Als mensen die dag weg gaan met nieuwe vrienden, dan is ons doel bereikt”.

Dan is de grote dag aangebroken. De leerlingen, die elkaar deze week pas hebben leren kennen, zijn inmiddels een groep: Niels, Max en Charlie bakken de taart terwijl Keanu en Carlijn buiten de laatste flyers uitdelen. Een kopje thee om bij te komen en voor we het weten komen de eerste gasten binnen. De eerste zenuwen ebben snel weg en de presentatoren beginnen direct met de show. De ouderen blijken fanatiek mee te doen tijdens de vragenronde, iedereen wil winnen! De muziekronde vinden de meesten toch wel lastig: “Oh ja, dit liedje ken ik wel, maar hoe heet die zanger nou!?”. Liedjes van Abba en Billy Joel komen voorbij, maar de deelnemers worden ook wakker geschud met de Gangnam Style van Psy. Dat deze show georganiseerd is door een groep jongeren, wordt wel duidelijk! Tijdens 30 seconds leren de ouderen en jongeren elkaar beter kennen onder het genot van een stuk taart, maar vooral de moppenronde valt in de smaak. Zowel de jongeren als ouderen schudden de moppen uit hun mouw, waar vervolgens smakelijk om wordt gelachen.

“Zulke enthousiaste lui, vol met levensvreugde. En wat een avontuur, de fase waar ze nu in zitten! Ik had me voorgenomen om geen verzuurde oude vrouw te worden, dat is een reden dat ik hier naartoe ben gekomen vandaag”.

De grote spelshow is afgelopen, bezoekers krijgen een lekkere kop thee of koffie en raken aan de praat met de jonge organisatoren. Els van Roode (79 jaar) komt niet vaak hier in het buurtcentrum, maar was gecharmeerd door de uitnodiging van de leerlingen. “Zulke enthousiaste lui, vol met levensvreugde. En wat een avontuur, de fase waar ze nu in zitten! Ik had me voorgenomen om geen verzuurde oude vrouw te worden, dat is een reden dat ik hier naartoe ben gekomen vandaag”. 

Tijdens het kletsen komen we erachter dat Els vroeger in het bedrijf van haar vader werkte, in een houthandel. Dat was 60 jaar geleden, het was een andere tijd. “Ik was niet gelukkig in het werk dat ik deed. Het was een mannenwereld”. Het was op Els haar 21e verjaardag, toen de knop om ging. Ze besloot voor haarzelf te kiezen: ze kwam niet meer opdagen bij haar vaders bedrijf, maar begon bij een kledingwinkel. Alleen haar moeder wist ervan. Els: “Maar daar heb ik nooit spijt van gehad. Je kan alleen sterk zijn vanuit wat je gevoel je aangeeft”. Daarom geeft ze de leerlingen een waardevolle tip mee: “Blijf nieuwsgierig naar de wereld om je heen, en doe wat je hart je ingeeft. Dan komt het namelijk van binnen uit, en vanuit je eigen sterkte. Dat is de meest waardevolle kracht. En blijf altijd leren, dat heb ik ook gedaan”. Het is even stil en dan vraagt Keanu aan de dame met ruim 60 jaar meer levenservaring: “Vindt u het dan leuk om te leren?”. Volmondig luidt het antwoord: “Ja, het hoort bij me. Luister naar je oerkracht, dan heb je een prachtig leven!”.

Het is tijd om naar huis te gaan, de leerlingen zijn vrij. Normaal gesproken het moment dat de jongeren wegsprinten. Naar huis, voetbal of naar vrienden. Maar Charlie, aan tafel met twee oudere dames, blijft zitten. “Nog even dit potje Rummikub afmaken. Ik heb bijna gewonnen!”.