De Technolab blog: Varen

Technolab
Varen
Door Daniëlle Caspers

Februari 2010

De start van Technolab, en daarmee ook de start van mijn stage! Samen met een aantal medestudenten van de opleiding Onderwijsassistent vormen wij het stagiairsteam van Technolab. Onze ruimte bestaat uit een lokaal van het oude ROC-gebouw aan de Lammenschansweg in Leiden. In het lokaal staan een aantal dozen met verschillende materialen; kepla, playmaïs, grote buizen, bouwblokken en nog veel meer. De eerste opdracht voor ons als stagiairs? ‘Er komt een klas van groep 5 een workshop volgen, het thema is pretpark. Wat zullen we doen?’

Ons groepje gaat aan de slag met materialen en maakt een klein draaiboekje; de eerste workshop staat! Heel snel daarna komen er meer workshops die al zijn ontwikkeld; Een workshop heelal, microbiologie, CSI, etc. Toch blijft er ook heel veel ruimte voor ons om nieuwe workshops te bedenken en te ontwikkelen.

Als stagiair ben ik niet altijd even betrouwbaar; op privé gebied is er een hoop aan de hand waardoor ik het moeilijk vind om altijd (op tijd) aanwezig te zijn. Toch hebben mijn begeleiders geduld met mij en vertrouwen. Technolab is in deze periode mijn veilige haven; Ik kan rekenen op Technolab en daarom kan Technolab rekenen op mij.

Na mijn stage, waar ik enorm leuke dingen heb gedaan, blijf ik werken bij Technolab. Ik krijg de kans en de ruimte om zelf nieuwe workshops te ontwikkelen. Dit vind ik heel erg leuk, maar aan alles komt een einde. In 2012 heb ik het te druk met de pabo om door te gaan bij Technolab. Wel kom ik nog af en toe langs. Vaak is het ook andersom; mijn studentenkamer, vlak bij de locatie Boerhaave, blijkt een perfecte plek om na te praten en te borrelen. Ik geniet van alle vrienden en contacten.

Februari 2019

Negen jaar verder en inmiddels afgestudeerd als ergotherapeut (toch geen pabo 😉 ) zit ik even zonder werk. Ik vraag mij af wat ik wil doen; zelf iets oprichten? Of misschien totaal iets anders? Ik heb het erover met wat vrienden en Morsal vraagt of ik toch niet terug wil komen bij Technolab, ze hebben immers mensen nodig. Enerzijds voelt het als een stap terug (ik ben toch ergotherapeut?!), anderzijds lijkt het me enorm leuk om weer eens in Leiden te zijn, en nieuwe energie te krijgen bij Technolab.

Al snel kom ik erachter dat dezelfde energie van vroeger nog steeds bij Technolab aanwezig is. Ik voel me al snel thuis en ga aan de slag met verschillende projecten.

Door de file vanuit Rotterdam naar Leiden kom ik aan bij Technolab op de zweilandlaan. Ik zie een enkele oude bekende, maar vooral veel nieuwe gezichten. Al snel kom ik erachter dat dezelfde energie van vroeger nog steeds bij Technolab aanwezig is. Ik voel me al snel thuis en ga aan de slag met verschillende projecten; Talent & Toekomst, Willie Wortel Wedstrijd, fondsenwerving, jeugdbestuur. Ik proef van de verschillende projecten en weet in sommige projecten structuur in de chaos aan te brengen. Ik geniet van de energie, de nieuwe ideeën en de mensen. Technolab blijft voor mij een plek waar ik met veel warmte en liefde aan denk.

Toch scheiden in de zomer onze wegen; mijn ambities liggen niet bij Technolab. Hoewel het een veilige haven is, is het tijd om uit te varen en met de wind in de zeilen door te gaan naar mijn droom in een totaal andere setting: mijn vakgebied ergotherapie bekend maken bij de doelgroep vluchtelingen. De energie in Technolab is inspirerend en motiverend, wat tof om hier deel van uit te hebben mogen maken.

Het is nog geen zomervakantie, de Willie wortel wedstrijd komt eraan (Ben je er ook op 5 juni 2019 om 19.00 uur bij TNO zernikedreef 9, Leiden?), Peurbakkentocht, jeugdbestuur, overdrachten en afronden. Hup, aan het werk!