Maakplaats071

Maken met het vmbo

Een versterker voor muziek uit je mobiele telefoon zou je met alle gemak in de winkel kunnen kopen. Je zoekt een hip model uit, rekent af bij de kassa en het is jouw eigendom. Maar wat natuurlijk nog veel leuker is, is een zelfgemaakt exemplaar! Een unieke versie, helemaal zelf in elkaar gezet en gepersonaliseerd naar je eigen wensen. Dat is nou precies waar maakeducatie om draait en wat leerlingen uit 3 vmbo bij Technolab komen doen. In een lessenserie van twee keer vijf weken gaan leerlingen zelf aan de slag, in onze eigen Technolab-werkplaats.

Maken met apparaten

Om iets te kunnen maken, zijn gereedschappen cruciaal. Met een schaar en lijm kun je al een heel eind komen. Maar er is veel meer dan dat! Met behulp van computerprogramma’s kan je 2D en 3D ontwerpen maken, die je echte objecten kunt laten worden met bijvoorbeeld een 3D printer of een vinylsnijder. Uit hout en acrylaat kan je je eigen figuren maken met een lasersnijder, zoals te zien is in het filmpje (rechts). Voor textiel hebben we dan weer naaimachines in huis. Ook kan je nog elektronica toevoegen om je werkstuk nog meer tot leven te brengen. De mogelijkheden zijn eindeloos, volg je creatieve hart!

Maken met afval

Duurzaamheid en recycling spelen een belangrijke rol in onze maatschappij. Ook daar weet de Maakbus wel raad mee! In oktober hebben scholieren met behulp van afval een Klein Duurzaam Leiden gemaakt. Denk hierbij aan een soort Madurodam, maar dan bekeken door een duurzame bril. Met allerlei huisafval hebben leerlingen uit het basisonderwijs hún Leiden van de toekomst gemaakt. Figuurzagen, lijmpistolen en soldeerbouten werden goed gebruikt met prachtige creaties als resultaat, die tijdens de herfstvakantie in het stadhuis te bewonderen waren.

Maken met elkaar

Maakplaats071 zou niet mogelijk zijn zonder financiële steun, onder andere Fonds 1818 heeft een belangrijke bijdrage geleverd voor de aanschaf van diverse materialen en gereedschappen. Bekijk in het filmpje (rechts) een bezoek van Fonds 1818 aan ons Maaklab!

Nog niet uitgelezen? Lees dan hier een interview over Maakeducatie!

Wil je op de hoogte zijn van alles dat er op en rond Technolab gebeurt?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Technolab Leiden

Tel. locatie Boerhaave:
071-7519901
Tel. locatie Zweilandlaan:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

Fan van Technolab

Technolab moet je meemaken!

Wij zijn erg blij met uw donaties.

Zullen we elkaar volgen? Leuk!

Facebook Twitter