Leren over leven

Ben je een leerling in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs (havo of vwo) dan kun je hier ontdekken wat bij je past! Dit programma leidt je langs verschillende bedrijven en onderzoeksinstituten ter inspiratie voor je studie, carrière of profielwerkstuk. Bovendien ontdek je door zelf te zien, doen en voelen wat er allemaal is, kan en gebeurt in de Leidse regio. Met leerlingen van andere scholen kies je voor één van de volgende zes programma’s: oncologie, kunst, high tech, neurologie, Arabische wetenschap en nieuw dit jaar het programma archeologie. In vijf vrijdagmiddagen krijg je vervolgens zoveel mogelijk indrukken van dit onderwerp. Georganiseerd door Technolab, en ingevuld door bedrijven, musea, de universiteit en de hogeschool van Leiden.

Neurologie (N&G of N&T, biologie aangeraden)

Ben ik mijn brein? Dit is één van de vragen die centraal staat in dit programma over hoe onze hersenen werken. Je maakt kennis met experts die het concept hersenen belichten vanuit verschillende invalshoeken; Neurochirurgie, Neuro-oncologie en Psychiatrie. En natuurlijk ga je ook actief aan de slag. Bijvoorbeeld door zelf een neuraal netwerk te programmeren en een plastinaten-practicum te doen. Ook de filosofische kanten van het vakgebied komen aan bod: wat is het verschil tussen Mozart en Google Deep Mind? Locaties: LUMC, Janssen Biologics.

Leidse Meesters (alle profielen)

De namen van grote Leidse meesters van Van Rijn tot Faassen zijn over de hele wereld bekend. Waardoor maakten zij het verschil? Hoe bereikten zij de levendigheid, het licht, met enkel kwast en verf of zelfs enkele strepen? Hoe doorgronden wij met de kennis van nu deze kunstwerken; hoe kunnen we erachter komen hoe ze zijn gemaakt? Welke beroepen zijn hieraan verbonden en zijn betrokken bij het restaureren en behouden voor de toekomst? We zoeken in Leiden naar de sporen die de Leidse meesters hebben achtergelaten en duiken in de verschillende technieken, die we waar mogelijk ook zelf uitproberen. En we bestuderen de huidige procedures in musea en universiteiten voor het onderzoek en conserveren van kunst.

1001 geheimen van de Arabische cultuur (alle profielen)

‘Liever Turks dan Paaps’ was de leuze van de Zeeuwse watergeuzen tijdens het Leids Ontzet in 1574. De halve maantjes die zij op hun kleren stikten, prijken nog altijd op de gevel van het Leidse stadhuis. Al meer dan 400 jaar heeft Leiden een hoogleraar Arabische taal en cultuur. In dit programma ontdek je de band die Leiden van oudsher heeft met de Arabische wereld èn kijk je naar de toekomst. Wat is de Hadj eigenlijk? Hoe ziet Arabische kosmologie, kalligrafie en textiel er uit? Natuurlijk leer je een beetje Arabisch en maak je in de moskee en in Museum Volkenkunde kennis met de Islam, de godsdienst van de moslims. Na afloop ken je 1001 nieuwe geheimen over de Arabische cultuur…

Oncologie (N&G of N&T met biologie)

Hoe krijg je de kanker kapot en houd je de mens gezond? Hoe gaan we van een idee in het lab naar een medicijn bij de patiënt? In dit programma maak je kennis met oncologie, de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen, kinderoncologie, stamceltransplantatie en persoonlijke verhalen. Dit programma bevat onderdelen van een pittige masterclass zodat je aan het eind echt een beeld hebt van dit vakgebied. Onderdelen zijn o.a. plastinaten-practicum, rondleiding labs en ziekenhuis. Locaties: LUMC en Janssen Biologics.

NIEUW: Archeologie (alle profielen)

Naast het opgraven van voormalige woningen die zijn bedolven, draait deze wetenschap ook om DNA onderzoek, het vastleggen en waar mogelijk conserveren van cultureel erfgoed en het ontwikkelen van nieuwe technieken om de scherven van de geschiedenis beter te kunnen doorgronden. Sinds 1818 staat de opleiding in Leiden hoog aangeschreven en tegenwoordig nog steeds in de top 10 van de wereld. Dit programma wordt door (voormalig) studenten van deze opleiding begeleid waardoor we de lagen onder het Matilo kunnen bevatten, we zien hoe archologie ook commercieel wordt in het bedrijf RAAP en we krijgen een echte inkijk in de universitaire wereld van de faculteit en hoe de studenten van deze studie uitstromen over de hele wereld.

Hightech (alle profielen)

Van satellieten en zonnepanelen tot enzymen in biofuel of de productie van medicijnen: soms extreem schoon en leeg, soms extreem heet of koud. Leiden heeft een indrukwekkende traditie in hightech die nog altijd voortduurt. Zo start de Leidse Instrumentmakers School een nieuwe opleiding ruimtevaarttechniek om de techneuten op te leiden die bij Airbus kunnen werken aan de Ariane 6, een nieuwe raket waar in ESA verband aan gewerkt wordt. Maar denk ook aan het onderzoek aan de universiteit; we mogen zelf meedoen bij het draaien, frezen, lasersnijden en andere nog veel meer geavanceerde technieken die de Fijn Mechanische Dienst gebruikt voor het bouwen van de onderzoeksopstellingen. Ligt jouw toekomst in de toegepaste technologie? Dan is dit programma voor jou!

Meedoen? Solliciteer dan via jouw school voor deelname aan één van de programma’s. Als je door de school wordt geselecteerd, dan wordt van je verwacht dat je alle bijeenkomsten actief bijwoont en dat je zelf je schoolwerk daarbuiten organiseert (o.a. het inhalen van lessen en toetsen). Ben je docent en wil je weten of dit programma iets is voor jouw leerlingen, neem dan contact met ons op.
Het doel van Leren over Leven is om jongeren kennis te laten maken met een grote diversiteit aan bedrijven en onderzoeksgroepen in Leiden zodat ze kunnen ontdekken waar hun talenten en interesses liggen en bewuster een keuze kunnen maken voor hun toekomst.

Ook heel leerzaam!

Een soortgelijk programma hebben we ook voor vmbo-leerlingen (Talent en Toekomst) en havo-leerlingen (Dromen en Doen).

Onze partners die Leren over Leven mogelijk maken:

Wil je op de hoogte zijn van alles dat er op en rond Technolab gebeurt?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Technolab Leiden

Telefoonnummer:
071-7519901

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

Fan van Technolab

Technolab moet je meemaken!

Wij zijn erg blij met uw donaties.

Zullen we elkaar volgen? Leuk!

Facebook Twitter