Leren over leven

Weet je al wat je later wilt gaan doen? Of twijfel je nog? In het programma Leren over Leven ontdek je in de praktijk of een vakgebied bij je past. Ben je een leerling in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs dan kun je kiezen tussen oncologie, neurologie, kunst, techniek en Arabische taal en cultuur. Zes vrijdagmiddagen volg je actieve workshops bij één of meer bedrijven. Elke groep bestaat uit leerlingen van diverse scholen. Onderdelen die aan bod komen zijn zelf onderzoek doen, interviewen van professionals, samenwerken en presenteren.

Neurologie

Ben ik mijn brein? Dit is één van de vragen die centraal staat in dit programma over hoe onze hersenen werken. Je maakt kennis met experts die het concept hersenen belichten vanuit verschillende invalshoeken; Neurochirurgie, Neuro-oncologie en Psychiatrie. En natuurlijk ga je ook actief aan de slag. Bijvoorbeeld door zelf een neuraal netwerk te programmeren en een plastinatenpracticum te doen. Ook de filosofische kanten van het vakgebied komen aan bod: wat is het verschil tussen Mozart en Google Deep Mind? Locaties: LUMC, Janssen Biologics.

Oncologie

Wat is targeted therapy precies? Hoe ziet geneesmiddelenonderzoek er uit? In dit programma maak je kennis met oncologie, de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen, kinderoncologie, stamceltransplantatie en persoonlijke verhalen. Onderdelen zijn o.a. plastinatenpracticum, rondleiding labs en ziekenhuis. Locaties: LUMC en Janssen Biologics.

Hightech

Wat is een cleanroom eigenlijk? Wat voor onderzoek doen ze bij Dupont? En wist je dat de Leidse Instrumentmakers School een nieuwe opleiding ruimtevaarttechniek heeft? Bij UL Inventeers kijken we naar de beveiliging van de magneetstrips van creditcards en bij Airbus horen we meer over de Ariane 6, een nieuwe raket waar in ESA verband aan gewerkt wordt. Leiden heeft een indrukwekkende traditie in hightech. Denk maar aan de Van Leeuwenhoek microscopen of het Kamerlingh Onnes laboratorium. We gaan op bezoek bij het gloednieuwe laboratorium van de Fijn Mechanische Dienst van de Universiteit Leiden en nemen een kijkje in het Biotech Training Facility. Ligt jouw toekomst in de toegepaste technologie? Dan is dit programma voor jou!

1001 geheimen van de Arabische cultuur

‘Liever Turks dan Paaps’ was de leuze van de Zeeuwse watergeuzen tijdens het Leids Ontzet in 1574. De halve maantjes die zij op hun kleren stikten, prijken nog altijd op de gevel van het Leidse stadhuis. Al meer dan 400 jaar heeft Leiden een hoogleraar Arabische taal en cultuur. In dit programma ontdek je de band die Leiden van oudsher heeft met de Arabische wereld èn kijk je naar de toekomst. Wat is de Hadj eigenlijk? Hoe ziet Arabische kosmologie, kalligrafie en textiel er uit? Natuurlijk leer je een beetje Arabisch en maak je in de moskee en in Museum Volkenkunde kennis met de Islam, de godsdienst van de moslims. Na afloop ken je 1001 nieuwe geheimen over de Arabische cultuur…

Leidse Meesters

Rembrandt is in Leiden geboren en getogen. Hier ontdekte hij dat hij schilder wilde worden en ging hij experimenteren met de nieuwste technieken. Wetenschap en schilderkunst bloeiden in de Gouden Eeuw. Leerlingen ontdekken de zeventiende-eeuwse meesterwerken en leren over materiaaltechnisch onderzoek. Zij gaan zelf etsen en schilderen en maken hun eigen verf, penselen en doeken. In dit programma werken we samen met Stedelijk Museum de Lakenhal.

Meedoen? Leren over Leven 2016-2017 is inmiddels afgerond. De eindpresentatie vond plaats op 10 februari. Ben je docent en wil je weten of dit programma iets is voor jouw leerlingen, neem dan even contact met ons op. Ben je een leerling en wil je instromen voor de volgende ronde (november 2017)? Solliciteer dan via jouw school en kies voor deelname aan één van de programma’s. Als je door de school wordt geselecteerd, dan wordt van je verwacht dat je alle bijeenkomsten actief bijwoont en dat je zelf je schoolwerk daarbuiten organiseert (o.a. het inhalen van lessen en toetsen). Het doel van Leren over Leven  is om jongeren kennis te laten maken met een grote diversiteit aan bedrijven en onderzoeksgroepen in Leiden zodat ze kunnen ontdekken waar hun talenten en interesses liggen en bewuster een keuze kunnen maken voor hun toekomst.

Talent en Toekomst

Een soortgelijk programma hebben we ook voor vmbo-leerlingen: Talent en Toekomst

Wil je op de hoogte zijn van alles dat er op en rond Technolab gebeurt?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Technolab Leiden

Zweilandlaan 4 2334 CS Leiden
071-5191324 info@technolableiden.nl KvK: 27372497

Fan van Technolab

Technolab moet je meemaken!

Word fan

Wij zijn erg blij met uw donaties.

Doneer ook

Zullen we elkaar volgen? Leuk!

Facebook Twitter