Terugblik Tech It Out

Zondag 17 september was het moment voor Tech it Out, een nieuw wetenschapsfestival voor kinderen in Leiden. De aanwezigen konden genieten van flitscolleges over robotica (Roy de Kleijn), quantumfysica (Suzanne van Dam) en diepzeetechnologie (Auke Florian Hiemstra). Dit werd afgewisseld met workshops: Praten met Apparaten, 3D tekenen en je eigen Bibberbotje maken. Tussendoor kon iedereen luisteren naar kinderboekenschrijfster Rian Visser die uit haar boek ‘Robotoorlog’ voorlas, er was een speciale bananenpiano en je kon je eigen haar onder een microscoop leggen en bestuderen. Voor de ouders was er een programma met interviews met de wetenschappers en achtergronden voor de omgang met technologie door de eeuwen heen door Evelien van Rijswijk, bekend van de Universiteit van Nederland. En ook was het Verwonderpaspoort van de partij: er was een speciaal eiland voor het festival gemaakt!

Een paar hoogtepunten:

  • Roy de Kleijn nam een robot mee die ongeveer zo groot was als een peuter. Toen die begon te rijden ging er een golf van verwachting door de meer dan 100 kinderen die in een halve kring op het toneel van de Stadsschouwburg zaten.
  • Groot was de consternatie toen twee kinderen Auke-Florian Hiemstra assisteerden bij het laten zien hoe lang een inktvis wel niet kan worden: 13 meter namelijk!
  • Helaas moesten zo’n 40 gezinnen teleurgesteld worden omdat het festival uitverkocht was. Voor deze eerste editie hadden kinderen van 6 tot 12 jaar een kaartje nodig en was de toegang voor (groot)ouders gratis.